szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ azt szeretné elérni, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel az eljárást Csatáry László, a második világháború idején működő egyik volt kassai gyűjtőtábor parancsnoka ügyében, tekintettel az egykori táborparancsnok életkorára - mondta Efraim Zuroff, a jeruzsálemi intézmény igazgatója kedden Budapesten.

A náci bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ Csatáry Lászlót tartja a legkeresettebb háborús bűnösnek az egész világon. A Fővárosi Főügyészség április 20-án közölte, hogy Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt a 95 éves Csatáry László ügyében Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján. Az ügyészség akkor azt közölte, hogy még nem hallgattak ki senkit gyanúsítottként.

Az utolsó esély akció - küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért című könyve magyar nyelvű kiadásának bemutatóján Efraim Zuroff elmondta: hétfőn ellátogatott a budapesti főügyészségre, és azt kérte a főügyésztől, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy Csatáry bíróság elé kerüljön, és ne tudjon elutazni Magyarországról. Az igazgató közölte, talált Ausztráliában egy kassai túlélőt, akinek - állítása szerint - kilenc rokonát "Csatáry küldte halálba", közülük négy esetében külön utánajárással érte el, hogy Ukrajnába deportálják őket.

Efraim Zuroff szerint 15 ezer zsidó ember 1944-es deportálásáért volt felelős Csatáry László, akinek a kegyetlenkedéseire izraeli és egyesült államokbeli tanúk is emlékeznek.

Beszélt arról, hogy a holokauszttagadás fényében különös jelentősége van munkájuknak. Véleménye szerint a posztkommunista országokra jellemző, hogy nem tagadják ugyan a holokauszt tényét, de nem teszik világossá, hogy mindez kinek a felelőssége. Úgy véli, nem lehet egyenlőséget tenni a kommunizmus és a nácizmus bűnei között, mert a nácizmus egy adott nép "ipari módszerekkel" való kiirtását tűzte ki célul.

A 250 oldalas, magyar nyelvű kiadáshoz Efraim Zuroff külön előszót írt. A könyvben szerepel Kanadában, Ausztráliában és Angliában élő egykori náci háborús bűnösök elfogásának története, valamint a Zentai- és a Képíró-ügy is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Molotov–Ribbentrop-paktumhoz hasonlította az ellenzéki összefogást Hoppál Péter

Molotov–Ribbentrop-paktumhoz hasonlította az ellenzéki összefogást Hoppál Péter