szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egy hete tartott elnökválasztás érvénytelenítését követelte hétfőn a montenegrói ellenzék.

A kis balkáni államban április 7-én rendeztek államfőválasztást, és azt az országos választási bizottság közlése szerint a hivatalban lévő elnök, Filip Vujanovic nyerte meg. Az ellenzék azonban különböző választási csalásokra, illetve manipulációkra hivatkozva az első pillanattól kezdve vitatta Vujanovic győzelmének jogosságát. 

Az országos választási bizottság által közzétett végeredmény szerint Vujanovic, az Adria-parti országot hosszú idő óta kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje kis többséggel előzte meg ellenfelét, az ellenzéki Demokratikus Front által indított Miodrag Lekicet. A bizottság szerint a hivatalban lévő elnök a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg riválisa a voksok 47,79 százalékát kapta. A Lekic-tábor ezzel szemben azt állította, hogy jelöltje a szavazatok 50,5 százalékához jutott, a hivatalban lévő elnök 49, 5 százalékával szemben. 

Az ellenzék már az elmúlt hét végén felerősítette kampányát a választási eredmény hatályon kívül helyezése érdekében. Miodrag Lekic egy nem kormányzati szervezet adataira hivatkozott, amelyek szerint mintegy 12 ezer levélben szavazó polgár nem tudta voksát saját szavazókörzetében leadni, ugyanakkor semmilyen információt nem kapott arra vonatkozóan, hogy mindezt hol teheti meg. Állítása szerint ez szándékos manipuláció volt a kormányzó DPS, illetve jelöltje, Vujanovic javára.

Az ellenzéki tömörülés szerint egyébként a hivatalát 2003 óta betöltő Vujanovic el sem indulhatott volna a választáson, miután az alkotmány csak két mandátumra jogosít fel minden jelöltet. Vujanovic azt válaszolta, hogy első mandátuma a 2006 előtti időszakra, a Szerbiával alkotott államszövetség idejére esik, ezért az nem számít. A Demokratikus Front szerint ugyanakkor több olyan esetet dokumentáltak, amikor egyetlen személy akár húsz szavazócédulát is bedobott az urnába, és állítólag szavazatvásárlások is történtek. 

A heves belpolitikai konfliktus felkeltette az Európai Unió érdeklődését is. Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője értesülések szerint már hétfőn Podgoricába érkezik, hogy Milo Djukanovic kormányfővel tárgyaljon a kialakult politikai helyzetről. Egyelőre nem ismeretes, hogy az ellenzék vezetőivel találkozik-e. 

Montenegró tagjelölti státussal rendelkezik az unióhoz csatlakozni kívánó országok sorában. Az öt évre választott államfő tisztsége ceremoniális Montenegróban, a végrehajtó hatalmat a Milo Djukanovic miniszterelnök vezette kormány gyakorolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás