szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pak Gun Hje dél-koreai elnök azt kéri Észak-Koreától, hogy szavatolja annak a kilenc észak-koreai menekült fiatalnak a biztonságát, akiket a minap toloncoltak vissza Laoszból a hazájukba, s akikre valószínűleg kínzás és súlyos büntetés vár odahaza.

"Mindennél fontosabb, hogy szavatolják a visszatoloncolt észak-koreai fiatalok épségét és életük biztonságát, és ne kapjanak igazságtalan büntetést" - mondta hétfőn a dél-koreai államfő.

A kilenc, 15-23 év közötti fiatal még 2011-ben szökött Észak-Koreából Kínába, majd az idén májusban Laoszban kötöttek ki. A laoszi hatóságok elfogták őket és május 27-én visszatoloncolták Kínába, ahonnan még másnap Észak-Koreába vitték vissza őket, hiába kérte a szöuli kormány Pekingtől és Vientiántól is, hogy szállítsa őket Dél-Koreába.

Pak Gun Hje arra figyelmeztetett, hogy ha Észak-Korea nem szavatolja a fiatalok biztonságát, nem menekülhet a nemzetközi bírálatok elől. Hozzátette: mindenkinek alapvető emberi joga, hogy születésétől fogva élvezze a szabadságot, és ettől a jogától nem fosztható meg.

Az elnök szerint nem Dél-Korea és Laosz közötti kétoldalú diplomáciai ügyről van szó, hanem az észak-koreai menekültek általános emberi jogainak kérdéséről, s a nemzetközi közösségnek, kiváltképpen a menekültszervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy szavatolják biztonságukat.

A nagy visszhangot keltő esetről - amely miatt május végén az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay is felemelte a hangját - szöuli diplomáciai források szerint valószínűleg szó lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteki kaliforniai találkozóján. Obama várhatóan azt fogja kérni tárgyalópartnerétől, hogy Peking ne toloncolja vissza a sztálinista Észak-Koreába a menekülteket, és ügyüket humanitárius megközelítésben kezelje.

A Koreai háború óta 25 ezer észak-koreai menekült jutott el Dél-Koreába, tavaly valamivel több mint 1500-an érkeztek. Többségük Kínában vagy valamelyik délkelet-ázsiai országban - Laoszban, Thaiföldön, Vietnamban - rejtőzött, és onnan utazott a Koreai Köztársaságba.

Az észak-koreai törvények szerint a disszidensek büntetése legalább öt év kényszermunka, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés sőt halálbüntetés is lehet, az eset súlyosságától függően. Jogvédők szerint általános gyakorlat, hogy az elfogott disszidenseket megkínozzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől