Az EU besegíthet a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzésében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az EU kész részt venni a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezését célzó javaslatok megvalósításában – közölte kedden Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.

Ashton üdvözölte a javaslatot, és hozzátette: most az a teendő, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a részleteket, beleértve fegyverkészletek biztonságos tárolásának és megsemmisítésének, valamint az ellenőrzésnek a menetét. Fontosnak nevezte, hogy ezek a fegyverek ne kerülhessenek más államok, illetve nem állami tényezők birtokába.

Ashton külön üdvözölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatát és azt a francia szándékot, hogy határozati javaslatot nyújtsanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsához.

Az EU szorosan együttműködik nemzetközi partnereivel, Damaszkuszt pedig arra szólítja fel, hogy sürgősen csatlakozzon a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, valamint ratifikálja a biológiai fegyverekről szóló egyezményt.

A főképviselő reméli, hogy a fejlemények lehetővé teszik a szíriai konfliktus politikai jellegű megoldását. Felszólította a nemzetközi közösséget arra is: használják ki a lendületet annak érdekében, hogy megrendezhessék a Szíriáról szóló békekonferenciát.