szerző:
MTI

Peter Higgs elrejtőzött a médiafelhajtás elől, Francois Englert pedig először azt hitte, nem ő kapta a díjat, miután egy óra késéssel jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon létezését megjósoló brit és belga tudósnak ítélték megosztva az idei fizikai Nobel-díjat.

Higgs professzort, aki köztudottan kerüli a reflektorfényt, nem sikerült senkinek sem elérnie a bejelentést követően. Staffan Normark, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára is azt mondta, hogy egyik telefonját sem vette fel. A főtitkár arra nem tért ki, hogy emiatt csúszott-e az eredetileg tervezetthez képest egy órát a bejelentés.

"Elutazott és nem vitt magával telefont, hogy elkerülje a médiafelhajtást" – idézte a BBC Alan Walkert, Higgs egyik kollégáját az Edinburghi Egyetemen, aki hozzátette, hogy Higgs nincs túl jól. Rolf Heuer, a CERN főigazgatója is azt mondta a stockholmi bejelentést követően tartott genfi sajtótájékoztatón, hogy az intézményből senki nem beszélt Higgsszel, aki direkt "elrejtőzött" néhány órára.

Az egyetem által nyilvánosságra hozott közleménye szerint Higgs boldog, hogy megkaphatja a díjat. "Szeretnék gratulálni mindenkinek, aki hozzájárult ennek az új részecskének a felfedezéséhez" – tette hozzá a professzor, aki nem csak az akadémiának mondott köszönetet a díjért, de családjának, barátainak és kollégáinak is támogatásukért. Mint írta, reméli, hogy ez az elismerés segít felhívni a figyelmet a felfedező kutatások értékére.

Francois Englert, akit a bejelentéskor sikerült telefonvégre kapni Stockholmban, szintén nagy örömmel fogadta a hírt. "Elképzelhetik, hogy nem túl kellemetlen érzés. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy elismertek ezzel a kiemelkedő díjjal" – mondta a belga kutató.

"Először azt hittem, nem kaptam meg, miután nem láttam a bejelentést" – árulta el, miután a nyertesek nevének nyilvánosságra hozatala egy órát csúszott.

Arra a kérdésre, hogy el tudta-e volna képzelni 50 évvel ezelőtt, amikor belekezdett a kutatásba, hogy egyszer Nobel-díjat kap érte, nemmel válaszolt. Nem azért dolgozik az ember, hogy megkapja a Nobel-díjat – jegyezte meg Englert, hozzátéve ugyanakkor, hogy már akkor is az volt a benyomásuk, hogy valami fontosat csinálnak, amit később más kutatók is felhasználhatnak.

Felidézte, hogy a Higgsszel csak tavaly nyáron találkozott először, amikor a CERN kutatói ismertették a bozon létezésének bizonyításával kapcsolatos elsődleges eredményeiket az intézet genfi központjában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Nem is gondolná, milyen veszélyben van, ha neten foglal szállást

Nem is gondolná, milyen veszélyben van, ha neten foglal szállást

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Újabb razzia volt a Fészeknél

Újabb razzia volt a Fészeknél

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon