Thaiföldön sem csillapodik a helyzet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnöknek és vagyonos családjának az üzleti érdekeltségei ellen fordultak a kormányfő távozását követelő tüntetők csütörtökön, miközben a Jinglakkal szintén elégedetlen rizstermesztők Bangkok repülőterénél terveznek tiltakozást.

Mintegy 500 tüntető vette körül a Sinavatra család által birtokolt SC Asset ingatlanfejlesztő cég székházát a főváros északi részén, ahol a november óta tartó kormányellenes demonstrációkat vezető Szuthep Thaugszuban a Sinavatrák üzleti tevékenységének ellehetetlenítésére szólította fel híveit. "Ha szeretitek a hazátokat, ne használjatok Sinavatra-termékeket, és tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy üzleti érdekeltségeik csődbe menjenek" - mondta Szuthep a tüntetőknek. Jinglak 2011-es hatalomra jutása előtt az SC Asset igazgatója volt. A cég részvényeinek árfolyama csütörtökön öt százalékot esett, míg a szintén a Sinavatra családhoz köthető M-Link Asia mobiltelefon-kereskedő cég papírjainak ára tíz százalékkal csökkent.

Jinglak bátyja, a 2006-ban államcsínnyel megbuktatott, jelenleg száműzetésben élő Thakszin Sinavatra volt kormányfő egykoron Thaiföld egyik leggazdagabb embere volt, és a család a mai napig jelentős vagyont birtokol. A Jinglak távozását követelő tüntetők korrupcióval és azzal vádolják a kormányfőt, hogy Thakszin bábja. Ezzel párhuzamosan csütörtökön több mint ezer tiltakozó rizstermesztő indult a bangkoki nemzetközi repülőtér felé. "Még nem tudjuk, hol fogunk sátrat verni, de addig nem mozdulunk a fővárosból, amíg ki nem fizetik nekünk minden szem rizs árát" - közölte a korábban döntően a kormánypárttal szimpatizáló termesztők vezetője, Csada Thaiszeth.

A rizstermesztők haragjának oka az, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródott a Jinglak által 2011-ben elindított állami rizsfelvásárlási program. A rendszerben az állam a piaci árnál jóval drágábban veszi meg a rizst a termesztőktől, és azt csak veszteséggel tudja továbbadni, az utóbbi hetekben pedig kiapadtak a rendszer hiányának finanszírozására szánt források.

A helyzet iróniája, hogy a kormány távozását november óta követelő - jórészt a városi elit és a középosztály tagjaiból álló - tüntetők részben épp az általuk pazarlónak és korruptnak tartott rizsfelvásárlási program miatt fordultak a kormány ellen. A támogatási rendszerrel szerintük a kormány az adófizetők pénzén veszi meg magának a vidéki szegények szavazatait.

A héten a kormányfő pozíciója jelentősen romlott a hónapok óta tartó belpolitikai válságban, miután a korrupcióellenes bizottság vád alá helyezte a rizsfelvásárlási rendszer visszásságaival kapcsolatban, egy thaiföldi bíróság pedig megtiltotta a kabinet számára, hogy erőszakot alkalmazzon a tüntetőkkel szemben, miután kedden a rendőrök és a tüntetők közti összecsapásokban öt ember vesztette életét Bangkokban.