Lejárt az orosz fegyvereseknek adott ultimátum

Lejárt az orosz fegyvereseknek adott ultimátum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hétfőn reggel nyolc óráig kaptak határidőt a kelet-ukrajnai oroszpárti fegyveresek, hogy letegyék a fegyvert. A határidő lejárt, de nem adták meg magukat.

Nem tették le a fegyvert a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a közigazgatási és egyéb épületeket megszállva tartó oroszpárti aktivisták, jóllehet Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott haladékot, hogy a szakadárok megadják magukat.

A Reuters brit hírügynökség szemtanúkat idézve azt írta, hogy a szakadárok láthatólag nem teljesítik az ultimátum feltételeit. A két elfoglalt rendőrségi épület egyike felett a határidő lejártával is orosz zászló lobogott, míg az épület előtt a homokzsákokból emelt barikádnál álarcos emberek álltak.

Turcsinov az ukrán nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy "átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet" terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben.

Oroszbarát tüntetők a kelet-ukrajnai Szlovjanszk rendőrkapitányságát védő barikádon vasárnap
©

Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet előző éjszaka az ENSZ BT ülésén azt mondta, hogy hazája ellen egy Oroszországból irányított terrorista művelet folyik, amit kormánya nem nézhet tétlenül. Ukrajna képviselője a maga részéről azt sürgette, hogy valaki Moszkvát szólítsa fel az ország keleti részén folytatott "háború" leállítására, amely szavai szerint nem az ukránok között folyik. Szergejev azt javasolta, hogy az orosz vezetés lépjen érintkezésbe a kelet-ukrajnai kormányzati épületeket elfoglaló ügynökeivel, és utasítsa őket: éljenek a Turcsinov-féle ultimátumban felajánlott büntetlenséggel, és tegyék le a fegyvert.

Az ukrán biztonsági szolgálat szerint az orosz titkosszolgálat keze van az ukrajnai eseményekben. Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője vasárnap, vasárnap éjjel azt mondta a TSZN ukrán tévé éjjeli híradójának nyilatkozva, hogy elegendő információjuk van azokról az orosz titkosszolgálatok által előkészített nagyszabású cselekményekről, amelyek az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálását célozzák.

Nalivajcsenko szerint az Ukrajna keleti részén most kialakult helyzetet éveken át készítették elő a helyi alvilág és az orosz titkosszolgálatok bevonásával. Kitért arra is, hogy a jelenleg zajló zavargásokban közvetlenül részt vesznek a Viktor Janukovics volt elnök által vezetett Régiók Pártjának és az Ukrán Kommunista Pártnak a politikusai.