szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Június 15-i hatállyal távozik hivatalából Dárius Rusnák, a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője, aki két fiatal nőt szidalmazott egy pozsonyi kávézóban néhány héttel ezelőt amiatt, hogy magyarul beszéltek – közölte az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap kedden.

Rusnák – aki ellen a szidalmazás ügyében szabálysértési eljárást kezdeményeztek a szlovák hivatalos szervek – saját kérésére távozik a hivatalból.

A szlovák államfői iroda alkalmazottja azt követően kérte menesztését, hogy a pozsonyi sajtó néhány héttel korábban beszámolt arról, hogy a férfi láthatóan ittas állapotban egy pozsonyi kávézóban azt kiabálta két ott magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó.

A magyarul beszélgető nők egyike, neve elhallgatását kérve az Új Szónak korábban azt nyilatkozta: az eset úgy játszódott le, hogy a szomszédos asztalnál ülő Dárius Rusnák angolul megkérdezte őket milyen nyelven beszélnek, majd miután közölték, hogy magyarul, akkor szlovákul kiabálni kezdett velük, hogy azonnal hagyják abba, mert őt ez irritálja.

Amikor a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani Rusnákot, szóváltás, majd verekedés alakult ki közöttük, a helyszínre a rendőrséget is kihívták.

Mivel az ügyben senki nem kívánt feljelentést tenni, az ügyben hivatalból indítottak vizsgálatot, a verekedés kapcsán garázdaság gyanúja miatt, a szidalmazásért pedig kihágásként, szabálysértési eljárás keretében. A garázdaságért három évig terjedő szabadságvesztés büntetés, a kihágásért pedig 33-tól 250 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

Dárius Rusnák korábbi nyilatkozatában tagadta, hogy az esetnek nemzetiségi színezete lett volna. Marek Trubac a szlovák államfő szóvivője Rusnák távozása kapcsán az Új Szónak azt mondta: a férfi munkaviszonyának megszűntével az ügyet részükről lezártnak tekintik. Hozzátette: a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetőjét saját kérésére bocsátották el. "Megértette, hogy hibát követett el" – jegyezte meg a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia