Hollandiában is ezrek emlékeztek a párizsi áldozatokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ezrek tüntettek Hollandia több városában csütörtök este, a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin ellen elkövetett véres merénylet áldozataira emlékeztek.

Nagyjából húsz városban vonultak utcára az emberek csendben haladva, "Én vagyok Charlie" feliratú transzparenseket tartva a magasba, kezükben gyertyákkal, tollakkal és a francia hetilap régebbi számaival.

Amszterdam központjában, a Dam téren néhány ezer ember gyűlt össze. "Nem a szélsőségre" és "Együtt erősebbek vagyunk!" – ilyen feliratokat tartottak a magasba. Mark Rutte miniszterelnököt is a helyszínre várták, hogy beszéljen a tömeghez.

Rotterdamban a város polgármestere, Ahmed Aboutaleb francia nyelven így szólt a tüntetőkhöz: "Ma este párizsi vagyok és Charlie vagyok, mi mind párizsiak és Charlie-k vagyunk". Hangsúlyozta: "a toll és a tinta a legerősebb fegyver."

Hágában körülbelül ezer tüntető vonult az utcára a holland parlament és kormány épületének közelében. Az egyik téren óriási képernyőt szereltek fel "Én vagyok Charlie" felirattal, közben John Lennon híres száma, az Imagine volt hallható.

Párizsban csütörtök este ismét több ezren gyűltek össze a République téren, ahova Anne Hidalgo, a főváros szocialista polgármestere "csendes megemlékezésre" hívta a párizsiakat. Előző este körülbelül 35 ezren gyűltek össze a téren, egész Franciaországban pedig aznap százezernél is többen vettek részt a megemlékezéseken.