Már megbánta, hogy feltöltötte a rendőr agyonlövéséről készített videót

Már megbánta, hogy feltöltötte a rendőr agyonlövéséről készített videót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy 50 év körüli mérnök vette fel az ablakából azt a jelenetet, amelyen a Charlie Hebdo szerkesztőségére támadó terroristák hidegvérrel agyonlőnek egy ellenük kirendelt rendőrt. A videózó férfi már megbánta, hogy megosztotta a filmet.

Éppen e-mailezett, amikor lövéseket hallott az utcáról, majd az ablakon kinézve elkezdte videózni a lent zajló eseményeket Jordi Mir, a férfi, aki közzétette Ahmed Merabet rendőr agyonlövését. A mérnökként dolgozó férfi először azt hitte, bankrablás fejleményeit látja, a sötét ruhás terroristákra is azt hitte először, hogy rendőr kommandósok, de kiderült, hogy azoknak a terroristáknak a menekülését és lövöldözését filmezte le, akik a Charlie Hebdo vicclap szerkesztőségében több embert meggyilkoltak.

A mérnök a felvételeket letöltötte, és odaadta a helyszínre érkező rendőröknek is, aztán úgy döntött, hogy megosztja a Facebookon 2500 ismerősének. Utólag úgy látja, ez hiba volt – olvasható a CBS News cikkében. Hiába gondolta meg magát 15 perccel később, a videót addigra rengetegen megosztották, és már a Youtube-ra is feltöltötték, hamarosan pedig már a tévében láthatta. Jordi Mir azt mondja, félelemből, és valamiféle közösségi médiás kényszerből osztotta meg a videót, ahogyan a macskákról készített képeket szokta, de már megbánta, és belátja, előtte beszélnie kellett volna valakivel.

Ahmed Merabet, a megölt rendőr
©

A videófelvétel kétségkívül megsértette a rendőr emberi méltóságát. A kivégzett rendőr restvére, Malek is szembesítette ezzel az újságírókat, azt kérdezve tőlük, hogy hogyan merészelték a felvételt közölni. "Hallottam a hangját. Felismertem. Láttam, amint lemászárolják, és hallani fogom minden egyes nap ahogyan lemészárolják" – mondta a férfi.

A felvételt készítő mérnök azt szeretné, ha a rendőr családja tudná, nagyon sajnálja a történteket, és bár igyekezett olyan felvételhez kötni a videó sugárzását, hogy a rendőr lelövését ne mutassák, ezt nem mindenki tartotta be.