Keleti partnerünk, Türkmenisztán szobrot emelt saját elnökének

Keleti partnerünk, Türkmenisztán szobrot emelt saját elnökének

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elnök nem lehetett ott saját szobrának felavatásán, ugyanis éjt nappallá téve dolgozik népe dicsőségén. A hatóságok saját bevallásuk szerint csak a nép akaratát teljesítették a szobor állításával.

Hétfőn felavatták Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök első aranyozott szobrát a közép-ázsiai ország fővárosában. A 21 méter magas szobrot ünnepélyes keretek között adták át. "Dicsőség a Védelmezőnek!" - énekelte egy iskolás gyerekekből álló kórus a ceremónián, miközben fehér galambok szálltak fel és léggömbök emelkedtek a magasba Asgabat központjában. Az elnök nem vett részt az avatáson. "A Védelmező éjt nappallá téve népünk dicsőségéért dolgozik" - mondta az ünnepség egyik felszólalója. A művész lóháton, kezén fehér galambbal ábrázolta az elnököt egy márványból készített fehér szikla tetején. A hatóságok közlése szerint az államfőnek a lakosság kérésére emeltek szobrot. "A legfőbb célom a nép és az Anyaföld szolgálata. Ezért hallgatni fogok az emberek véleményére és úgy fogok tenni, ahogy akarják" - mondta tavaly Berdimukhammedow a szoborállítási javaslatra reagálva.

©

Türkmenisztánban számos aranyozott szobrot állítottak az előző elnöknek, Szaparmurat Nyijazovnak, Berdimukhammedownak azonban ez az első ilyen emlékműve. A Nyijazov 2006-ban bekövetkezett halála után hatalomra került Berdimukhammedow kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatva egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a Nap irányába forgó, aranyozott Nyijazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát. Bár Berdimukhammedow hozzáfogott a gazdaság nyitottabbá tételéhez (velünk is kötött partneri megállapodást 2014 elején), a beígért politikai reformok elmaradtak, s az elnök továbbra is kemény kézzel irányítja az Afganisztánnal és Iránnal is határos volt szovjetköztársaságot.

Hozzászólások