Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Elsőre a két ország amúgy sem mindig túl jó viszonyának elmérgesedését feltételezhetnénk az ankarai orosz diplomata elleni merénylet után, ám inkább az az összeborulásukat hozhatja a tragikus incidens. A Törökország-szakértő szerint regionális koalíció születik, amely végeredményben Szíria sorsáról dönt majd.

Hétfőn este Ankarában egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr hátba lőtte Andrej Karlovot, Oroszország török nagykövetét. A gyilkos tette után azt kiáltotta, Allah hatalmas, majd azt, "Ne felejtsétek Szíriát, ne felejtsétek Aleppót". A fegyveres férfit a török rendőrök agyonlőtték, a nyomozás azonnal megindult, de kérdés, milyen hatással lesz a tragédia az orosz-török diplomáciai viszonyra.

A két ország között nemrég még igen fagyos volt a helyzet: 2015 novemberében Ankara azért lőtt le egy Szíriában manőverező orosz vadászgépet, mert pár másodpercre megsértette a török légteret. Az oroszok válaszul gazdasági szankciókat vezettek be, ami érzékenyen érintette többek közt a török idegenforgalmat, hisz az ország üdülőhelyein rengeteg orosz turista fordult meg. Mi várható most?

Egeresi Zoltán kutató, Törökország-szakértő szerint az incidens nem fogja kihűteni az augusztus óta egyre melegebb orosz-török viszonyt. Ezzel a terroreseménnyel kapcsolatban még akkor is kizárható a török kormányzati háttér, ha elkövetője egy rendőr volt. A török hatóságok minden szinten kiemelt ügyként kezelik az eseményt, Recep Tayyip Erdogan elnök is azonnal felhívta az eset után Vlagyimir Putyint. 

Rögtön meg is indult a találgatás és a nyomozás vajon az elkövető magányos farkas volt-e vagy a Gülen-mozgalom tagja, amelynek számos híve volt az igazságszolgáltatás és a rendfenntartás területén, és a júliusi törökországi puccskísérlet után 3800 bírát, ügyészt függesztettek fel gülenizmus vádjával. Melih Gökcek ankarai polgármester már hétfőn este Twitter-üzenetében táplálta ezt a gyanút, mire az Amerikában élő Fethullah Gülen a leghatározottabban elítélte a cselekményt.

Az orosz és a török vezetés provokációnak tartja az incidenst, a két ország elleni provokációnak. Ezért nem hogy egy új konfliktus nem várható a gyilkosság nyomán, hanem ellenkezőleg, elmélyítik az együttműködést. A gyilkosság Egeresi szerint leginkább Oroszországnak szólt, ami jelzi, Törökországban sokan vannak, akik mélyen elítélik Aleppó elfoglalását, és az oroszok Aszad-párti aktív részvételét. Korábban Erdogan kifejezetten a szír elnök elmozdítása miatt tett meg mindent - Egeresi szerint ezt leginkább Erdogan külpolitikai pragmatizmusa diktálta, hiszen sokáig úgy tűnt, nyugati háttérsegítséggel a felkelők legyőzik és elzavarják Aszadot, jó döntésnek tűnt tehát beállni a sorba. De aztán megjelent a színen Oroszország, és fegyveres erejének köszönhetően megfordult a hadiszerencse. Az orosz-török viszony tavaly őszi megromlása miatt Törökország sem szállhatott csak úgy kedvére Szíria fölé, mert az orosz légvédelmi rendszerek ezt kockázatossá tették.

Amióta Erdogan és Putyin augusztusban kiegyezett, már a török média sem artikulálja olyan erősen az aleppói humanitárius katasztrófát és Aszad elmozdításának szükségességét. Törökországnak szüksége van a jó orosz viszonyra, mert csökken az ország GDP-je, a gazdaságnak minden számít, és a két elnök különösen intenzíven ápolja a kétoldalú viszonyokat. Augusztus óta háromszor találkoztak személyesen, hetente telefonálnak, miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is egymást érik a találkozók. Nemsokára pedig egy török-iráni-orosz csúcstalálkozóra kerül sor, ami körvonalazza a szíriai helyzet egyik lehetséges kimenetelét és megoldását.

Egeresi úgy látja, a regionális hatalmak most kialakítanák Szíriában a befolyási övezeteket. A törökök egyelőre nem bántják Aszadot, de cserébe bevonulhatnak az észak-szíriai térségbe egyfelől az Iszlám Állam, másfelől a kurdok ellen harcolni. Konfliktus viszont még lehet, mert a Törökországgal határos szíriai Idlib tartomány még a szunnita felkelők kezén van, így egy ott orosz hadművelet okozhat problémákat, de az is igaz, a két fél kínosan ügyel arra, hogy ne ismétlődhessen meg a 2015 novemberi incidens.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!