szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két héten belül szavaznak a brit parlamentben a Brexit elindításáról.

Gyors tempót diktálnak a brit parlamenti képviselők számára a Brexitről szóló vitában: az alsóház tagjainak mindössze egy hetük lesz arra, hogy kialakítsák véleményüket a kilépést elindító határozati tervezetről.

Theresa May benyújtotta

A miniszterelnök angolul mindössze 130 szóból álló határozati javaslattal állt elő. Ennek kilépésre vonatkozó része így hangzik: "A miniszterelnök az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkelye alapján értesítheti az EU-t az Egyesült Királyság kiválási szándékáról."

David Lidington, az alsóház elnöke most bejelentette: az általános vitát január 31-én kezdik, február 8-án pedig már a szavazást tartják arról, a kormány benyújtsa-e a kérelmet az EU felé a közösségből való kilépés elindításáról.

Az uniós alapszerződés 50-ik cikke rendelkezik arról, hogyan lehet elindítani a kilépést az EU-ból. A brit kormány ezt a kérelmet március vége előtt terjesztené be. Kedden azonban a brit Legfelsőbb Bíróság úgy határozott: mivel a kérelem benyújtása után a folyamat visszafordíthatatlan, az felülírja a brit EU-tagságról szóló törvényt is. Törvényt pedig csak a parlament módosíthat, ezért a kérelem elindítását is jóvá kell hagynia a két háznak.

Mindez azért problémás, mivel a britek többsége ugyan a Brexitet támogatta a tavalyi népszavazáson, ám a parlament tagjai (a briteknél mind egyéni körzet képviselői) többségükben a maradás oldalán állnak. A Metro már egy listát is közölt azokról a képviselőkről, akik blokkolhatják a folyamatot.

Brexit: a parlament jóváhagyása is kell az 50. cikkely aktiválásához

A brit kormány nem aktiválhatja önállóan az Európai Unió elhagyásához szükséges 50. cikkelyt, ahhoz a parlament jóváhagyására van szükség - így döntött az ország legfelsőbb bírósága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új népbetegség: szétmorzsolódnak a gyerekek metszőfogai

Új népbetegség: szétmorzsolódnak a gyerekek metszőfogai

Rá sem ismerne a Földre, ha látná, milyen volt 55 millió évvel ezelőtt

Rá sem ismerne a Földre, ha látná, milyen volt 55 millió évvel ezelőtt

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet  a polgármester szerint

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet a polgármester szerint