szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezt állítja egy új könyv Amerikában. A szerző szerint a németek sokkal közelebb jutottak az atombombához, mint ahogy azt korábban feltételezték. Critical Mass – Kritikus tömeg – ez a könyv címe. A szerző Carter Hydrick.

Fél tonna dúsított uránról van szó. Hol találták ezt az amerikaiak? Egy német tengeralattjáróban, mely Japán felé tartott néhány magas rangú tiszttel együtt. Ulrich Kessler tábornok, a németek atomprogramjának egyik kulcsfigurája vitte a szállítmányt Japánba, mely 1945 májusában még kitartott az USA elleni háborúban. Németország kapitulált. Karl Dönitz tengernagy elrendelte, a flotta is adja meg magát. Így került amerikai kézre az U-234-es tengeralattjáró. Csakhogy erről eddig senki sem tudott, pedig 72 év telt el – írja a brit Daily Mail a könyv ismertetőjében.

Miért a titkolózás?


A tengeralattjáró 500 kilogramm dúsított uránt vitt Japánba. Az amerikai atombomba-program vezetői azonnal teljes hírzárlatot rendeltek el. Majd a helyszínre küldtek a program egyik magas rangú biztonsági tisztjét: vigye a szállítmányt Amerikába. Ahol a tudósok gőzerővel dolgoztak az atombombán, de kevés volt a szükséges dúsított urán. Most – hála a németek kapitulációjának – a probléma megoldódott. Így készült el az atombomba, mely földig rombolta augusztusban Hirosima városát Japánban. Legalábbis ezt állítja a szerző, Carter Hyridck. Aki többször ellátogatott Los Alamosba, ahol a tudósok a bombán dolgoztak. A szerző olyan dokumentumok alapján dolgozott, melyek mindmáig szigorúan titkosak maradtak. Szerinte még bőven maradtak titkok. Például az, hogy mennyire álltak közel az atombombához a németek?


A könyv szerint a nácik már Lengyelország lerohanása után megkezdték az atomprogramot, mely jól haladt előre. Werner Heisenberg, a tudóscsoport vezetője már 1939 végére kidolgozta az elvi megoldást a maghasadásra. Miért nem lett mégsem meg a bomba a nácik bukásáig? Erre a kérdésre nincs válasz. A szerző szerint mindmáig szigorúan titkosak ezek a dokumentumok. Mint ahogy persze az is, hogy von Ardenne professzor, Hitler kedvenc atomfizikusa miért kapott Sztálin-díjat a Szovjetunióban nem sokkal azután, hogy Moszkvában bejelentették: megvan a szovjet atombomba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!