Yoko Ono elérzékenyült, amikor viszontlátta az ellopott Lennon-emlékeket

Yoko Ono elérzékenyült, amikor viszontlátta az ellopott Lennon-emlékeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg Yoko Ono egykori sofőrje fosztotta ki évekkel ezelőtt John Lennon hagyatékát, és az ellopott tárgyakat Berlinben próbálta elpasszolni. John Lennon özvegye a New York-i német konzulátuson fotók alapján több tárgyat is azonosított.

Bemutatta a német rendőrség kedden azt a John Lennon hagyatékából származó több mint száz tárgyat, köztük a zenész naplóit, szemüvegeket és jegyzeteket, amelyeket vélhetően Yoko Onótól lopott el egy férfi még 2006-ban, és amelyeket Berlinben akartak értékesíteni.

Lennon 1975-ös, 1979-es és 1980-as naplói mellett jegyzeteket, egy koncertfelvételt tartalmazó hanglemezt, egy 1951-es iskolai füzetet és egy cigarettatárcát is bemutatott a rendőrség.

©
©

Összesen 86 tárgyról van szó, amelyeket júliusban egy fizetésképtelenné vált berlini aukciósházban fedeztek fel. A további nyomozások során hétfőn újabb tárgyakra bukkantak egy feltételezett orgazda autójában. A feltételezett elkövető egy férfi, aki 1995 és 2006 között sofőrként dolgozott Yoko Onónak. 2007-ben 60 nap börtönre ítélték, mert titokban fotókat készített a képzőművész otthonában. A férfi most Törökországban él, és három éve megpróbálta a lopott holmit egy orgazda segítségével eladni Berlinben. A török származású német orgazda és az egykori sofőr közötti kapcsolatot egyelőre vizsgálják.

Susann Wettley államügyész szerint 2006-ban lopták el a személyes tárgyakat Yoko Onótól. A következő években valószínűleg Törökországban lehettek, mielőtt 2013-ban vagy 2014-ben Berlinben vitték őket. Nem találtak a szervezett bűnözéshez köthető nyomokat – tette hozzá.

Yoko Ono a New York-i német konzulátuson fotók alapján több tárgyat is azonosított, Wettley néhányat személyesen el is vitt a művésznek. "Nagyon elérzékenyült és egyértelműen látszott, milyen sokat jelentenek számára ezek a tárgyak, és milyen boldog, hogy visszakaphatja majd őket" – fogalmazott az államügyész. Egyelőre nem tudni, az özvegy pontosan mikor kaphatja vissza egykori férje személyes tárgyait.

Michael von Hagen, a berlini államügyészség vezetőjének helyettese "zenetörténeti háttere miatt különlegesnek" nevezte a Lennon-ügyben való nyomozást. Azt mondta: a nyomozók nagyon megdöbbentek a megtalált tárgyakon, amelyek nagyon érdekesek lehetnek a Lennon-rajongók számára. Előkerült az I'm The Greatest című dal szerzői jogait rögzítő szerződés, a Woman és a Just Like Starting Over című dalok kézzel írt jegyzetei.

A lefoglalt naplók közül az egyik 1980-ból származik, tehát Lennon halálának évéből. Az utolsó bejegyzés néhány órával azelőtt íródott, hogy a zenészt lelőtték 1980. december 8-án.