szerző:
MTI

Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek legkésőbb csütörtökig le kell mondania, ha ezt nem teszi meg, a parlament még aznap bizalmi szavazást kezdeményez vele szemben, a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) pedig támogatni fogja az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Ezt Paul Mashatile, az ANC kincstárnoka jelentette ki a párt parlamenti frakciójának tagjaival tartott tanácskozása után. Zuma úgy nyilatkozott, hogy az eljárást tisztességtelennek tartja, és nem mond le.

"Nem várakoztathatjuk tovább Dél-Afrikát, a határozatot végre kell hajtani, és haladni kell a parlamenti eljárással" – hangsúlyozta Mashatile.

Jackson Mthembu, az ANC parlamenti frakciójának vezetője azt mondta, hogy a bizalmi szavazás után – amelyen várhatóan leváltják a korrupciós botrányok sorozatába keveredett Zumát – valószínűleg Cyril Ramaphosa jelenlegi alelnököt választják meg államfőnek.

Dél-Afrikának elemzők szerint is nagy valószínűséggel még a héten új elnöke lesz.

Zumára utalva Mthembu azt mondta: "a labda az ő térfelén van".

Az államfőt pártja már kedden lemondásra szólította fel.

A szerdai bejelentés után nem sokkal az elnök az állami televízióban arról beszélt, hogy nem adtak világos magyarázatot arra, miért kellene lemondania, a vele szemben folytatott eljárást pedig "tisztességtelennek" érzi. Kijelentette, hogy nem mond le.

A dél-afrikai rendőrség eközben egy csütörtöki razzia során őrizetbe vett három üzletembert, a befolyásos Gupta család tagjait, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Zumával fenntartott bizalmas kapcsolatuk révén beleszólásuk volt a kabinet kinevezéseibe, és hozzájutottak állami szerződésekhez. A helyi közéletben a Gupta család számít az egyik "gyújtópontnak" a Zuma hivatali ideje alatt kirobbant, az állami vállalatokat érintő korrupciós botrányt övező népharagnak.

A 2009 óta hivatalban lévő dél-afrikai államfőt egyebek között azzal gyanúsítják, hogy több tízezer euró értékben fogadott el kenőpénzeket a francia Thales hadiipari cég egyik leányvállalatától egy nagy állami fegyverüzlettel kapcsolatban 1999 és 2005 közötti alelnöksége idején. Akkori pénzügyi tanácsadóját 15 év börtönbüntetésre ítélték ezzel az ügylettel összefüggésben. Zuma emellett az adófizetők pénzéből több milliárd forintos felújítási munkálatokat – sokáig fenntartott magyarázata szerint "indokolt biztonsági fejlesztéseket" – végeztetett el nkandlai birtokán. A történtek miatt az ellenzék azóta is Zuma távozását követeli. Az ország alkotmánybírósága később úgy határozott, hogy Zumának saját vagyonából vissza kell fizetnie a magánrezidenciájára fordított közpénz egy részét.

Zuma államfői megbízatása eredetileg 2019-ben járna le. A dél-afrikai szabályok szerint az államfő akkor távozik idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítja, vagy ha menesztik, de az ANC is visszahívhatja tisztéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem