szerző:
Gergely Márton
Tetszett a cikk?

Az olasz és a magyar demokrácia védelmére elég antitest van mindkét társadalomban – vallja Federigo Argentieri, a római székhelyű John Cabot University tanára, akivel a kusza itáliai választásokról beszéltünk helyenként magyar nyelven. "Silvio Berlusconi a kapuk előtt", így szólnak a hírek, ám Argentieri legyint: a volt kormányfő kint is marad. Szerinte az igazán jó hír az, hogy az olasz kommunisták végre süllyesztőbe kerültek, és a következő kormányt is Európa-párti mérsékeltek alkotják majd.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

hvg.hu: Orbán Viktor idei évértékelőjében külön kitért Olaszországra. Egyrészt megünnepelte, hogy eltűnt a süllyesztőben a baloldali Matteo Renzi, és „Forza Italia” kiáltással drukkolt a hatalomba visszatérő Silvio Berlusconinak. Jól olvassa az olasz politikát a magyar kormányfő?

Federigo Argentieri: Attól félek, nem teljesen. Először is Berlusconi nem tölthet be választott politikai tisztséget, mert bírósági ítélet tiltja el ettől 2019-ig. Nincs is a képviselőjelöltek között. Berlusconi azonos helyzetben van, mint Beppe Grillo. A jelenleg legnépszerűbb párt, az Ötcsillag Mozgalom várhatóan a legtöbb mandátumot szerzi majd vasárnap, de szintén a párt elnöke nélkül. Grillót halálos baleset okozásáért ítélték el. Mindkettejük karizmája kiemelkedő az olasz politikában, uralják a hozzájuk köthető politikai tömörüléseket, mégis kívülállók maradnak.

Federigo Argentieri egyik előadásán
©

hvg.hu: Berlusconi ettől még királycsináló lehet.

F. A.: Ez igaz. A Forza Italia párt miniszterelnök-jelöltjének megnyerte Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét. Márpedig ő jó választás, nem csak azért, mert diáktársam volt a római egyetemen. Tajani egy felelősségteljes, Európában gondolkodó, konzervatív politikus, akit elfogad a középbal is Olaszországban.

hvg.hu: A Forza Italia viszont az euroszkeptikus populistákkal alkotott választási szövetséget, a Lega mellett a Fratelli d’Italia szélsőségeseivel. Ők emelik majd pajzsukra Tajanit?

F. A.: Nem, dehogy. Felmérések szerint a jobboldal nem kerül többségbe a választásokon, így abból a blokkból kiválhatnak majd Berlusconiék, hogy a szociáldemokratákkal alakítsanak koalíciót. De ha a kérdés az, hogy visszatért-e maga Berlusconi, akkor a válaszom az, hogy nem. Még a pártja sem fog befutni az első helyre, sem egyedül, sem a szövetségeseivel.

hvg.hu: Tehát az Orbán által leszólt Renzi marad a hatalom közelében?

F. A.: Nem felejtettem el az első kérdését.

Tudom, és meg is értem, hogy Orbán és Renzi nem szíveli egymást, de a volt baloldali olasz kormányfőnek még nincs vége.

Persze, Olaszországban is sokan utálják, mint mindenkit, aki változtatni akar a szétaprózódott politikai berendezkedésen. Pillanatok alatt önkényuralommal vádolják a reformert, ahogy korábban az ezzel próbálkozó Berlusconit is. Renzi bele is bukott a tervezett alkotmánymódosításba, holott az erről szóló népszavazást én kifejezetten támogattam. Sokan még mindig ezekért a reformokért szeretnék örökre eltüntetni Renzit. Ebben az álomban osztoznak Orbánnal. A magyar kormányfőnek viszont nincs szavazati joga, az olasz polgárok pedig nem fogják elvégezni az általa vágyott feladatot.

Matteo Renzi és Orbán Viktor az Ázsia–Európa találkozó (ASEM) előtt Milánóban 2014 októberében
©

hvg.hu: Az olasz választási törvények szerint, ha valaki elér 40 százalékot, az automatikusan megkapja a kényelmes kormánytöbbséget.

F. A.: Erről idén nem álmodhat senki. Pedig az Ötcsillag Mozgalomnak ez lenne az egyetlen esélye. A közvélemény-kutatások szerint a választáson első helyezésre esélyes párt belső szabályzata szerint nem köthetnek senkivel sem koalíciót.

hvg.hu: A legutóbbi olasz választások után egy 40 éves politikai tehetség készült felszámolni a római patthelyzetet, és nagy ívű reformokat ígért. Aztán a világ figyelme elkalandozott, lekötötte a Brexit és Donald Trump, most pedig meglepődve tapasztalja, hogy Itália visszatért az évtizedekkel ezelőtti arcokhoz.

F. A.: A kép csalóka. Vannak ismerős arcok, de sok minden változott. Ez lesz az első választás 70 év óta a kommunista probléma nélkül.

Nálunk lassabban mennek a dolgok, de harminc évvel a kommunizmus bukása után mi is eljutottunk oda, hogy a demokráciát folyton zsaroló szélsőbal eltűnjön. Ez jó.

És a főszereplők is frissek. A győzelem előtt álló Luigi Di Maio (Ötcsillag Mozgalom) mindössze 30 éves, bár Tajani 60 körül van, de Olaszországban új arcnak számít, ahogy Renzi és a hivatalban lévő kormányfő, Paolo Gentiloni (mindketten a Demokrata Pártból) sem elhasználódott figura. A Lega vezetője, a 45 éves Matteo Salvini egészíti ki azt az ötfős klubot, akik a következő hetekben számítani fognak.

Matteo Salvini, a Lega Nord párt vezetője a jobboldali koalíció által szervezett politikai találkozón Rómában 2018. március 1-jén
©

hvg.hu: A szélsőbal tehát megoldva, de mi a helyzet a szélsőjobbon. Azt hallani, hogy jelentős a társadalomban felgyülemlett gyűlölet.

F. A.: Olaszország nem különbözik Európától, és annak közép-keleti részétől sem. Nálunk is megosztott a politika. Az egyik oldalon ott a baloldal, amely hatalmas nehézségekkel néz szembe mindenütt, míg a másikon viszonylag fiatal pártok jelentek meg. Ezeket leegyszerűsítve nemzeti populistáknak hívjuk, és szerintem ez találó is. Az ő vesszőparipájuk a szuverenitás, lazítani szeretnék az Európai Unió kereteit, és elítélik a bevándorlást, ide tartozik a Lega és a Fratelli. Mi azonban nem lennénk Itália, ha nem bonyolítanánk egyet ezen a képleten. Mert itt van nekünk a populista Ötcsillag Mozgalom is. Furcsa egy párt, amely Madurónak drukkol Venezuelában, és ambivalens a szélsőjobb témái iránt.

Számomra az, aki azt mondja, hogy ő se nem bal, se nem jobb, ezzel fel is mondta a populizmus definícióját.

hvg.hu: A Forza Italia is a nemzeti populisták közé tartozik?

F. A.: Lényegesen mérsékeltebben. Azt hiszem, Berlusconi le akarja másolni Trumpot, aki a szélsőséges Steve Bannont fogadta szövetségeséül a választási kampányban, de győzelme után nem sokkal túladott rajta. Így járhat Salvini is. Berlusconi számára fontosabb a néppárti tagság, és kerüli a túl erős konfrontációt. Én elhiszem, hogy ez lényéből fakad. Bár sokban hasonlít Orbánhoz, ő visszafogottabb nála. Gondolom azért, mert Magyarország és Olaszország sajátosságai is eltérőek.

hvg.hu: Berlusconi elvhű politikus lenne?

F. A.: Ő nem egy opportunista, fontos számára az európai integráció, és Tajani kiválasztásával ezt is bizonyítja.

hvg.hu: Gyanús meggazdagodása után azért igazolt a politikába, hogy az immunitás mögé bújva megvédje magát az igazságszolgáltatástól. És most nemes szándék vezeti?

F. A.: Igen, lehetett ez egykoron a pályamódosítás legfőbb indoka, de akkoriban sem az egyetlen. Őt őszintén aggasztotta a hagyományos olasz pártok szétesése, be akarta tölteni a keletkező űrt. Most a politika és a vita szeretete hozza vissza 82 éves korában. Ezen túl teljes rehabilitációról álmodik, azt szeretné, ha tőle az olasz és európai bíróságok bocsánatot kérnének. Ez az utolsó megmaradt célja.

Orbán Viktor és Silvio Berlusconi Brüsszelben 2011. október 26-án
©

hvg.hu: Tisztára mosni az emlékművét.

F. A.: Pontosan.

hvg.hu: Közben a Lega elhagyta nevéből, hogy „Nord”. A menekültválság hatására meghódítaná az eddig lenézett Dél-Olaszországot?

F. A.: De hisz a válságnak vége. Gentiloni kormánya megállította a menekülteket. Most már nem jönnek a hajók. Ehhez meg kellett állapodni Líbiával, mivel Itália határát lehetetlenség megvédeni. A kormány ezzel párhuzamosan kitiltotta a partok közeléből a civil szervezetek hajóit.

hvg.hu: Mi akkor a legfontosabb politikai téma a jelenlegi választáson?

F. A.: A fiatal generáció munkanélküliségéről és a gazdasági kilátásokról vitáznak a pártok. Bár lassú javulás kezdődött, még mindig túl sokat kell várniuk tisztességes munkára, és hogy önálló életük elkezdődhessen. Hihetetlen számban vándoroltak ki fiatalok, leginkább a magasan kvalifikáltak, akik Nyugat-Európa felé vették az irányt. A helyzetnek különleges dinamikát ad, hogy senki sem tudja, hogyan szavaz majd a válságtól sújtott elsőválasztó. Vagyis az 1995 és 2000 között született korosztály. Az én gyermekeim is vagy korábban, vagy később születtek. Arra tippelnék, hogy az Ötcsillaggal tartanak, mert azoknak nincsenek korrupciós ügyeik. Egyelőre.

hvg.hu: Orbán Viktor minden választást sorsdöntőnek állít be az utóbbi időben, és a nemzetközi sajtó is újra drámai hangot ütött meg Olaszország kapcsán. Tényleg Itália és az Európai Unió jövője a tét?

F. A.: Szerintem ez az értékelés jelentősen el van túlozva. Nincs több düh vagy gyűlölet, mint másutt. Franciaországban a probléma rosszabb, gondoljunk csak a zsidó közösségeket érő mindennapos támadásokra.

Persze, össze tudok rakni egy olasz horrorkoalíciót. Az Ötcsillag, a Lega és a Fratelli közös kormányzása olyan lenne, mint ha a Jobbik egyedül jutna abszolút többséghez Budapesten. De ennek semmi esélye.

hvg.hu: Magyarország veszthet valamit az olasz választásokon, vagy akár még nyerhet is?

F. A.: Nagy különbség nem lesz. Talán barátságosabb lesz Róma, ha Tajani a kormányfő.

hvg.hu: Az 1956-os magyar forradalom kutatójaként követi azt is, merre tart Budapest?

F. A.: Úgy látom,

Magyarországnak jót tenne, ha a Fidesz elveszítené abszolút többségét. Megérett erre az idő. Legyenek csak tárgyalásra kényszerítve. Nyolc év hatalom épp elég.

hvg.hu: Félti a magyar demokráciát?

F. A.: Azt hiszem, a magyar társadalom elég erős és fejlett, hogy elhárítsa a demokráciára leselkedő veszélyt. A CEU-botrány is azt mutatta nekem, hogy az emberek még egy ilyen marginális ügyben is hajlandók utcára vonulni. Én nem látom sem Magyarországon, sem Itáliában, hogy fennállna a diktatúra veszélye.

hvg.hu: Optimista értékelés.

F. A.: Dehogy, én realista vagyok. Elég antitest van mindkét országban, hogy ellen tudjon állni az ilyen törekvéseknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan