szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A strasbourgi testület megállapította, hogy Lengyelország jogsértő módon exhumáltatta a 2010-es baleset áldozatait, a családtagok ugyanis tiltakoztak szeretteik kihantolása ellen.

Elmarasztalta Lengyelországot a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak exhumálása ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A testület szerint a holttestek kihantolása jogsértő volt. A felperesek, Ewa Maria Solska és Malgorzata Ewa Rybicka sikertelenül tiltakoztak volt férjeik holttestének hozzájárulásuk nélküli exhumálása ellen, és a döntés ellen nem is fellebbezhettek, ezért végül tavaly a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A strasbourgi bírák csütörtökön kimondták, hogy a szmolenszki katasztrófa hatékony kivizsgálásának fontosságát számításba kell venni, de a lengyel törvény nem biztosított felülvizsgálati lehetőséget ez ellentétes érdekek ütköztetésére, a panaszosokat így megfosztották a minimális szintű védelemtől is. Az EJEB megállapította, hogy a lengyel hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a családi élet tiszteletben tartásáról szóló, 8-as cikkét, és ezért fejenként 16 ezer euró (5,2 millió forint) kártérítést ítélt meg a panaszosoknak.

Az oroszországi Szmolenszk közelében 2010. április 10-én lezuhant lengyel kormánygép Lech Kaczynski néhai elnök küldöttségét szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre. A szerencsétlenséget a fedélzeten lévő 96 ember közül senki sem élte túl. A 2015-ben hatalomra jutott lengyel kormány szerint a korábbi megállapításokkal szemben nem baleset történt, ezért új vizsgálatot rendeltek el, ennek keretében pedig ismét megvizsgálták a holttesteket.

Az elmarasztaló ítéletre Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, egyben lengyel főügyész reagált. Szerinte az általa irányított ügyészség azt tette, amit tennie kellett, a felelősség egyértelműen az előző kormányt terheli. Akkoriban ugyanis nem teljesítették azokat az előírásokat, amelyek bonctani vizsgálatot rendelnek el minden légi katasztrófa esetén. Szerinte rögtön a baleset után kellett volna elvégezni a bonctani vizsgálatokat, nem pedig évekkel később.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Az oroszok beavatkoztak a 2015-ös lengyel választásba is?

Egyre több jel utal arra, hogy Oroszországnak köze volt a lengyel belpolitikai életet válságba sodró 2014-es lehallgatási botrányhoz: kiderült, hogy az a lengyel üzletember, akit elítéltek a törvénytelen akció megszervezéséért, sok millió dollárral tartozott oroszországi üzletembereknek. Részben a botrány miatt omlott össze a jobbközép Polgári Platform támogatottsága, s nyerhette meg a választást 2015-ben a Jog és Igazságosság (PiS) nevű illiberáis párt.

Négy kisbuszból álló horrorszerelvényt kapcsoltak le a rendőrök

Négy kisbuszból álló horrorszerelvényt kapcsoltak le a rendőrök

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért

A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset

A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset