szerző:
hvg.hu

A vezető európai politikusok ugyan megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy a demokraták többséget szereztek az amerikai kongresszus alsóházában, ám nem számítanak arra, hogy rövid távon gyökeresen megváltozna az USA bel- és külpolitikája. A populisták Trump győzelmeként értékelik a voksolás eredményét. .

Berlin nem számít arra, hogy a félidős amerikai választások eredményeinek a hatására Donald Trump amerikai elnök szakítana az „Amerika az első” politikájával – mondta Heiko Maas német külügyminiszter. „Hiba lenne most azt várni, hogy Trump irányváltást hajt végre. Az USA változatlanul Németország legközelebbi Európán kívüli szövetségese, ám a partnerség fenntartásához továbbra is szükség van arra, hogy Berlin újrakalibrálja az együttműködés részleteit” – magyarázta a politikus.

Frans Timmermans, az Európai Bizotság alelnöke sokkal optimistábban nyilatkozott, ő azt hangsúlyozta, az eredmények azt mutatják, az amerikai választók a félelem, a durvaság, a rasszizmus és a diszkrimináció helyett a reményre, a polgári viselkedésre, a befogadásra és az egyenőségre szavaztak. „Kiálltak értékeik mellett, ahogyan mi is ki fogunk állni" - mondta a holland politikus már a jövő évi európai parlamenti választásokra utalva.
Pierre Moscovici egykori francia pénzügyminiszter – aki most az EU-bizottság gazdasági ügyekben illetékes biztosa - azt hangsúlyozta, a demokratáknak annak ellenére sikerült nyolc év után visszaszerezniük a képviselőházi  többséget, hogy Trumpék jócskán éltek a választói körzetek határainak számukra kedvező átszabásával.

Manfred Weber az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője – Orbán Viktor egyik fő bírálója – azt hangsúlyozta, vegyes eredmények születtek a választáson. „A képviselőház visszafoglalásával nehezebbé válik a trumpi program megvalósítása, és ez azt jelenti, hogy a demokratáknak és a republikánusoknak újra meg kell tanulniuk együttműködni. „Valószínűleg ez a nap legjobb híre” – magyarázta.

Az európai jobboldali populista pártok viszont Trump szenátusi győzelmének a fontosságát hangsúlyozták. Az Alternatíva Németországért (AfD) is gratulált Trumpnak, és kiemelte: a felsőházbeli republikánus fölény megerősítése a Fehér Ház sikeres gazdaság- és migrációs politikájának az egyenes következménye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt