szerző:
Szekeres W. István

Nikola Gruevszki szökése nem csak a kormánypártnak jön kellemetlenül, de igazából veszít saját pártja is, a macedón népről nem is beszélve.

„Az, hogy Gruevszki menekültstátuszt kapott Magyarországon, rossz hír Macedóniának” – véli Marija Riszteszka, a szkopjei CRPM (Center for Research and Policy Making) civil szervezet igazgatója, „hiszen a 2017-es kormányváltás egyik mozgatója éppen az volt, hogy az emberek vissza akarták nyerni a hitüket abban, hogy az igazság végül mindig győzedelmeskedik, és börtönben akarták látni a bűnösöket, elsősorban a rendszer első emberét, Nikola Gruevszkit. Most, hogy a volt miniszterelnök nem kerül börtönbe, elveszni látszik az a remény is, hogy valaha jogállam legyen Macedóniából.”

Marija Riszteszka
©

Ahogy a Balkan Insight cikkében Ana Petrusova rámutatott, paradox módon maga Gruevszki és pártja sem jártak igazán jól. Gruevszki korábban igyekezett mártírnak beállítani magát, a vizsgálatok kezdetén még olyan kijelentéseket is tett, hogy csukják le őt nyugodtan, csak a kollégáit kíméljék meg. A sunyin elszelelő erős embernek nehéz lesz visszatérnie a politikába, nem beszélve arról a káoszról, amit a pártjában okozott a vezér távozása.

Vesztese az ügynek az SzDSzM-kormány is: Gruevszki azért tudott lelépni, mert a macedón hatóságok hibát hibára halmoztak, kezdve onnan, hogy nem őrizték Gruevszkit, azon a határőrizeti blamán keresztül, hogy Gruevszki valószínűleg a zöld határon jutott át Albániába, egészen odáig, hogy a nemzetközi elfogató parancsot csak azután adták ki, hogy Gruevszki már rég Budapesten ejtőzött.

Gruevszki politikai bukásához és elszámoltatásához az vezetett, hogy egy kiugrott titkosszolga eljuttatta az ellenzéknek a kormány tagjainak egymás között folytatott telefonbeszélgetéseit. Ezek egy nagyszabású lehallgatási művelet nyomán kerültek a titkosszolgálat birtokába, ennek során kb. 20 ezer embert hallgattak le – nagyrészt bírói felhatalmazás nélkül – a mindössze 2 millió lakosú Macedóniában. A kormánytagok és más állami vezetők beszélgetéseit is a nagyszabású művelet részeként hallgatták le, de a kiszivárogtatott „bombák” egészen elképesztő dolgokról szóltak, a választási csaláson, a hatalommal való visszaélésen és a tiszta „visszaosztásos” korrupción kívül például arról, ahogy a kormány egy tagja huligánokat instruál, hogy támadják meg Szkopje belvárosában az utcán egyik politikai ellenfelét.

Soros-ellenes tüntetés Macedónia fővárosában, Szkopjéban 2017-ben
©

Az akkori kormánypárt a felvételeket manipuláltnak nevezte, nemzetközi nyomásra mégis felállt egy Különleges Ügyészség, amelynek feladata a felvételeken hallható ügyek kivizsgálása volt. Végül összesen húsz ügyben indult nyomozás, ezek közül előre vették azt, amit a legkönnyebben lehetett bizonyítani: Gruevszki még 2012-ben egy méregdrága páncélozott Mercedest konfigurált belügyminisztériumi közbeszerzésben saját használatra – az első ülések fejtámláiban monitorokkal, hogy a hátul utazó gyerekek ne unatkozzanak.

Bár egyes szkopjei jogászok fintorognak amiatt, hogy törvénytelenül beszerzett bizonyítékokat felhasználni sem szokás, nemhogy ügyeket indítani belőlük, de a viszonylag szigorú ítélet és a vádlottak illusztris névsora kétségtelenül kielégítette a társadalmi elvárást.

Gruevszki és két minisztertársa elítélésén kívül viszont a Zaev-kormány első éve nem kifejezetten sikeres. Az elemző Marija Riszteszka szerint a választóik elvárásai nem teljesültek. Elsősorban a Gruevszki 10 éves kormányzásának második felében létrejött „state capture” felszámolása hiányzik, az új kormány házi feladata lett volna az intézmények megerősítése, az emberek bizalmának visszaszerzése a jogállamban.

A Zoran Zaev vezette szociáldemokrata kormány azonban a saját hatáskörébe tartozó alapvető ügyekben sem lépett. Nem módosult a választási törvény, ami a demokrácia elleni visszaélésekre adott lehetőséget, és nem álltak fel a korrupciót megakadályozni hivatott intézmények sem, pedig ezeket az új kormány első munkanapján meg lehetett volna tenni. Sőt, a kormányalakítás után egy évvel már a Zaev-kormánynak is megvannak a maga korrupciógyanús ügyei, konkrét cégekre kiírt egészségügyi közbeszerzések, pályáztatás nélküli nagy értékű megrendelések, pl. a tankönyvnyomtatás monopóliuma.

Zoran Zaev
©

Riszteszka kiemelte, hogy Zaevék egyedül a Görögországgal sikeresen lezárult névvitát tudják sikerként felmutatni. Pedig az alkotmány módosításával járó várható névváltozás az átlag macedón számára nem hoz kézzelfogható előnyöket. Az ország NATO-társulása persze alighanem zöld utat kap, de az EU-csatlakozás csak azért került közelebb, mert a görögök immár nem vétózzák meg. Igaz, az az EU határozott szándékán, illetve Macedónia erőfeszítésein is múlik, és mindkettőből hiány van. Tehát hiába érvelt – finoman szólva is túlozva – a kormány a népszavazás kampányában azzal, hogy a névváltozás eredményként az EU-ba felvételt nyerő Észak-Macedónia polgárait tetszőleges EU-tagállamban ingyenes orvosi ellátás várja, vagy hogy az EU ingyentraktorokat fog osztogatni a mezőgazdasági termelőknek, minderre a közeljövőben nem sok az esély.

A népszavazás amúgy eredménytelen lett, de nem is volt ügydöntő, így a parlament döntött az alkotmánymódosítási folyamat megindításáról, amely át is ment a parlamenten kétharmados többséggel – miután a névváltozás engesztelhetetlen ellensége, a Gruevszki-féle ellenzéki VMRO nyolc (!) képviselője a kormánnyal szavazott.

Márpedig az ezernyi problémától szenvedő Macedóniának éppen az EU-csatlakozás kilátása adhatna némi reményt. De az EU-ba vetett hitnek aligha tesz jót, ha egy EU-tagország, jelesül Magyarország beleavatkozik a belpolitikai folyamatokba.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban