szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan a kínai kormányt sejtik a háttérben, de Csienkuj He munkahelye szerint szó sincs arról, hogy a professzort fogva tartanák.

A nemzetközi génszerkesztési találkozó óta egyszerűen köddé vált Csienkuj He kínai professzor, aki a konferencián azt állította, tudományos áttörést ért el, aminek köszönhetően nemrégiben megszülettek a világ első génszerkesztett csecsemői. A kutatót a találkozó óta senki nem látta, és senki nem hallott róla. Az egyetem, ahol a professzor korábban dolgozott, tagadja, hogy bárki elrabolta volna a kutatót, és leszögezte, hogy egyelőre minden ezzel kapcsolatos találgatás alaptalan – írja a Popular Mechanics.

Csienkuj He a konferencián arról beszélt, hogy génszerkesztéssel embriókat kezelt azért, hogy immúnissá váljanak a HIV vírusra, néhány hónap múlva pedig a babák megszülettek, ráadásul teljesen egészségesek. A kísérlet erősen megosztotta a tudományos világot: a felfedezést ugyan még senki nem erősítette meg, és a professzor maga sem publikálta azt, sokan úgy vélték, hogy az eset nem más, mint barbár emberkísérlet. Azt is kétségbe vonták, hogy He kitöltetett volna bármilyen beleegyező nyilatkozatot a szülőkkel.

He a génszerkesztési találkozón előadásában hangsúlyozta, hogy szerinte teljesen etikus az, amit tett, és csak a világ jobbá tétele vezérelte.

Azóta viszont a professzor eltűnt, és nem kellett hozzá sok, hogy elkezdjenek terjedni a különféle összeesküvés-elméletek – főleg azután, hogy a kínai kormány nyíltan elítélte, amit He tett, és szigorúan eltiltotta a tudóst attól, hogy tovább folytassa a munkáját. A Shenzeni Egyetem, ahol He korábban dolgozott, mindettől elhatárolódott, és kijelentette, hogy február óta fizetés nélküli szabadságát tölti náluk a kutató, valamint cáfolták azt is, hogy a professzort a kínai kormány tartaná fogva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Óriási a felháborodás a génszerkesztett ikerpár miatt

A szakemberek szerint Ho Csien-kuj eljárása, amely során sikerült úgy módosítania csecsemők génállományát, hogy ellenállóak legyenek például a HIV-vírussal szemben is, nem csak felelőtlen volt, a nemzetközi szabályozásoknak sem felelt meg.