szerző:
hvg.hu

A németek a korábbiaknál jóval kevésbé bíznak a különféle társadalmi intézményekben, s a legújabb kutatás szerint szokatlanul nagy mértékben csökkent a hadsereg, az egyházak és a rendőrség hitele.

„Már több mint egy évtizede kérdezzük meg rendszeresen a németeket arról, mennyire bíznak az egyes társadalmi intézményekben. Eddig sohasem tapasztaltunk a mostanihoz hasonló mértékű visszaesést” – mondta a felmérést végző Forsa közvélemény-kutató cég igazgatója, Manfred Güllner.

A 26 megemlített intézményből 22 esetében csökkent a németek bizalma, a legrosszabbul a hadsereg szerepelt, a Bundeswehrnél 13 százalékpontos volt a visszaesés. Az iskolák tíz százalékponttal szerepeltek rosszabbul, s a legnagyobb bizalomnak örvendő intézmény, a rendőrség is visszaesett 5 százalékponttal. A katolikus egyház – részben a szexuális botrányok miatt – kilenc százalékpontot esett vissza, a szakszervezetek pedig 5 százalékpontot vesztettek a bizalmi indexben. A sajtó megítélése, még ha kis mértékben is, de javult.

Güllner közölte, bár a politikai pártokkal és a politikai intézményrendszer elemeivel kapcsolatos adatokat csak a jövő héten teszik közzé, azt már most elmondhatja, a kutatók ezen a téren is hasonló mértékű visszaesést mértek. „Általános érzés az, hogy a dolgok nem úgy működnek, mint ahogyan kellene. A mindennapos gyakorlat azt mutatja, hogy a gondok csak halmozódnak, és az állam sok területen nem tud mint kezdeni a problémákkal” – mondta a kutató. A legnagyobb arányban a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt hívei veszítették el a bizalmukat. A sajtóban például 13 százalékpontos az AfD-sek bizalma, míg a társadalmi összátlag 41 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem