szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történelmének legmelegebb hónapját élte meg januárban Ausztrália: az átlaghőmérséklet meghaladta a harminc Celsius fokot. Közben az USA-ban rekordhideget mérnek, s már több mint húszan haltak meg a fagy miatt.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint példátlan forróság uralkodik a kontinensnyi országban, januárban több napig negyven fok feletti hőmérsékleteket mértek, s öt januári nap bekerült az ausztrál történelem tíz legmelegebb napja közé. Sydneyben is elviselhetetlen a meleg, voltak napok, amikor 47 foknál is többet mértek a városban.

Az eddigi csúcs 2013-ban volt, a mostani hőhullám viszont minden tekintetben rosszabb: nagyobb területre terjed ki, nagyobb forróságot hoz, tovább tart, mint a korábbiak és egy hónapja alig esik bármiféle csapadék. A forróság és a szárazság következtében a szokásosnál is több a bozót- és erdőtűz, s a meleg miatt a vadon élő állatok közöl is sok elpusztul. A helyi szakértők szerint Ausztráliában már most elszabadulni látszik a klímaváltozás, s még akkor is nehéz évek elé néz az ország, ha a világ többi országa betartja a 2015-ös párizsi klímacsúcson vállalat kötelezettségeit, és így a század végéig két Celsius foknál kisebb mértékben emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.

 

A hőmérséklet eltérése az 1961-1990-es évek átlagátol (Celsius fok)
©

Közben az USA-ban folytatódik a szokatlan zord idő, s az ország északi felének középső részén sorra dőlnek meg a hidegrekordok, több városban is -30 foknál hidegebbet mértek, s a fagyot még inkább elviselhetetlenné teszi az erős szél. A hideg most kelt felé terjeszkedik, Bostonban is már a fagypont alatt van a hőmérséklet. A hét végén átmeneti enyhülés várható – Chicagóban8-10 fok lehet – ám utána visszatérnek a mínuszok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését