szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább tizenegy ember életét vesztette feltételezett iszlamisták öngyilkos merényletében, amelyet az északkelet-nigériai Kushari település egyik mecsetjében követtek el szombaton - közölte Borno állam rendőrfőnöke.

A Maiduguri városa közelében fekvő településen végrehajtott terrortámadásban a halottak mellett legalább tizenöten megsebesültek, néhányan közülük súlyosan.

A rendőrfőnök tájékoztatása szerint három fegyveres hatolt be az imaházba szombat reggel és kezdett el lövöldözni a hívekre, majd működésbe hozták a testükre erősített robbanószert. A tizenegy halott között van a három elkövető is.

A rendvédelmi hatóságok szerint a merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadott Boko Haram terrorszervezet harcosai követték el. A fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért.

A merényletet egyébként ugyanazon a napon követték el, amelyen az elnökválasztást is tartották volna. Azonban órákkal a szombati kezdés előtt a nigériai központi választási bizottság váratlanul a jövő hétre, február 23-ra halasztotta a voksolást.

Egyelőre nem világos, hogy a terrortámadás kapcsolatban áll-e az elnökválasztással.

A mostani elnökválasztáson Muhammadu Buhari a második államfői ciklusért indul, fő vetélytársa Atiku Abubakar korábbi alelnök.

Buhari nigériai elnök kormányzata korábban többször is azt állította, hogy országa megnyerte a terroristák ellen vívott háborút. Az államfő tavaly júniusban kijelentette: az ország észak-keleti térsége már "konfliktus utáni stabilizációs szakaszon" megy át. Ezzel szemben a Boko Haram a nyár vége óta fokozta a támadásait, az utóbbi hónapokban katonák és civilek százait ölve meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Búcsúzik a VW Touareg 421 lóerős V8-as dízelmotorja

Búcsúzik a VW Touareg 421 lóerős V8-as dízelmotorja

Hatalmas viharok és felhőszakadások miatt adtak ki riasztást

Hatalmas viharok és felhőszakadások miatt adtak ki riasztást

Megfertőződött négy vízilabdázó a Fradiban

Megfertőződött négy vízilabdázó a Fradiban