szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az ellen tiltakoznak, ahogy Jeremy Corbyn pártelnök kezeli az ország Európai Unióból való kilépésének kérdését, és úgy látják, antiszemitává vált a párt.

Hétfő reggel a Munkáspárt hét parlamenti képviselője – Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker és Ann Coffey – jelentette be, hogy otthagyja a politikai tömörülést.

A Munkáspártban hetek óta többen szorgalmazzák, hogy Jeremy Corbyn változtasson a Brexittel kapcsolatos stratégiáján, és kezdjen inkább kampányolni egy második, a brit uniós tagságról szóló népszavazás megrendezése érdekében.

A pártelnök eddig azt a stratégiát követte, hogy a Munkáspárt "napirenden tartja" egy második referendum lehetőségét arra az esetre, ha Theresa May kormányfő nem képes az Európai Unióval olyan megállapodást kötni, amely el tudja nyerni a parlament jóváhagyását. A Munkáspárt vezetője első helyen új választások kiírását akarja elérni, de arra is felszólította a miniszterelnököt, legyen rugalmasabb, és fogadja el az állandó vámunió tervét az Európai Unióval.

Nem egyértelmű, hogy milyen következményekkel járna egy második népszavazás a Munkáspártra nézve. Az ellenzéki párt számos tagja pártolna egy újabb referendumot a Brexitről, sokan ugyanakkor ki akarnak lépni az unióból, amilyen hamar csak lehet.

Corbyn bírálatok kereszttüzébe került amiatt is, hogy egyes vélemények szerint nem kezelte megfelelően a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulásokat.

Erről az egyik kilépő, Luciana Berger is beszélt. Azt mondta, kínosan érzi és szégyelli magát amiatt, hogy a Munkáspárt "intézményesen antiszemitává" vált.

A hét képviselő mostantól függetlenként alkot képviselői csoportot a brit parlament alsóházában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!