szerző:
Irházi János
Tetszett a cikk?

A leváltott román korrupcióellenes főügyész, Laura Codruta Kövesi a bukaresti kormánypártok heves tiltakozása ellenére esélyes arra, hogy a felállítandó Európai Ügyészség élére kerüljön, miután jelölését az EP két bizottsága is támogatta. Ez azonban még nem garancia semmire.

„A szavazatokat nem csak én, hanem az egész román igazságszolgáltatás kapta. A szavazatok azoké a román állampolgároké is, akik az elmúlt években támogatták a korrupció elleni harcot, a jogállamiságot” – nyilatkozta szerda délután a bukaresti reptéren, civil támogatók üdvrivalgása között Laura Codruta Kövesi. A volt korrupcióellenes főügyész az Európai Parlamentből tért haza, ahol két szakbizottságban (LIBE és költségvetési ellenőrzési) a legtöbb voksot gyűjtötte be a felállítandó Európai Ügyészség vezetői pozíciójáért.

Annak dacára tudta begyűjteni a legtöbb voksot a magyar jogállamiságról szóló vizsgálat miatt nálunk is jól ismert bel- és igazságügyi bizottságban (LIBE), hogy a meghallgatáson a legnagyobb román kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik EP-képviselője, Maria Grapini hisztérikusan kelt ki ellene, sőt a szavazatszámláláskor láthatóan szándékosan kezdte „kavargatni” a papírlapokat. Végül Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő lépett közbe, félretolta a papírokat, és újraszámolt: Kövesi 26, a francia Jean-Francois Bohnert 22, a német Andres Ritter 1 szavazatot kapott.

Judith Sargentini
©

Persze Grapini csak azt folytatta, amire a PSD és szövetségesei, a romániai liberális-demokraták (ALDE) már Bukarestben megadták az alaphangot. Hajszálon múlott, hogy Kövesinek repülőjeggyel a zsebében megtiltsák az ország elhagyását is: február 22-re, egy fércelt ügy miatt beidézték az igazságügyi minisztériumnak alárendelt, az igazságügyi visszaéléseket vizsgáló bizottság elé. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi főügyésze elfogultsági kifogással érkezett, így hajszállal, de megúszta a lakhelyelhagyási tilalmat. De az is elképzelhető, hogy a PSD–ALDE ekkora nemzetközi botrányt már félt bevállalni, így végül eljutott az EP-be.

A női Cattani felügyelő

Az angolul, franciául kiválóan, és valamelyest magyarul is beszélő Laura Codruta Kövesi nem magyar. 2002-ben ment férjhez Kövesi Eduárd mérnökhöz, az RDS&RCS kommunikációs cég Szeben megyei igazgatójához, akitől 2007-ben elvált, ám férje nevét a mai napig őrzi. A válás okai ismeretlenek, annyit tudni, hogy férje kilépett az RDS&RCS-től, külön kommunikációs vállalkozást alapított, volt felesége pedig 2006-tól a román legfőbb ügyészség vezetője, majd a 2013-ban létrehozott Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) első vezetője lett.

A koalíciós politikusok féktelen dühe nem véletlen, hiszen a most 46 esztendős főügyésznek és csapatának egyetlen politikus sem számított tabunak – az ellenzéki oldalon sem. Az évek során kiderült, hogy bárkit, bármikor előzetesben rács mögé dugnak, és a megalapozott bizonyítékok alapján a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítéli.

A Romániában 2012 májusa óta regnáló baloldal kezdetektől zászlójára tűzte Kövesi kirúgását, ám ez csak 2018-ban sikerült Tudorel Toader jelenlegi igazságügyi miniszternek. Miután a leváltás jogszerűségére a PSD–ALDE által sikeresen bedarált Alkotmánybíróság rábólintott, a jobboldali ellenzék által támogatott Klaus Iohannis államfő tavaly július 8-án kénytelen volt aláírni a felmentést.

A gyakran női Cattani felügyelőnek aposztrofált Kövesi ezt követően az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, és még várja az ítéletet. A hétköznapi emberek között is népszerű főügyészre a leváltást követően azonnal lecsaptak a román ellenzéki pártok, de ő hű maradt szakmájához, és nem utolsó sorban a családi hagyományhoz.

A Sepsiszentgyörgyön született Kövesi – lánykori nevén Lascu – apja, Ioan Lascu 1980-tól három évtizedig volt a Medgyesi Törvényszék főügyésze. A Szeben megyei városban végezte iskoláit, remekül kosárlabdázott, és 1989-ben a román korosztályos válogatottal Eb-ezüstérmet szerzett. Nyilvánvalóan az apja hatására 1991-ben a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem jogi tanszékére iratkozott, 1995-ben a Nagyszebeni Törvényszék ügyésze, majd sikeresen megpályázta a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) Szeben megyei vezetői tisztségét, innen vezetett az útja DNA-hoz.

A román kormány székházát védő rohamrendőrök állnak az égő útakadályok előtt a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjainak kormányellenes tüntetésén, Bukarestben 2018. augusztus 10-én.
©

A politikai karriert visszautasító Kövesi a magánéletét is feláldozza hivatásáért. „Nincs férjem, nincs gyermekem, aminek van előnye és hátránya” – nyilatkozta még tavaly, miközben a bulvármédia összeboronálta egyik testőrével. Tény, magánélete köré magas falat húzott az eltelt évek során, de annyit a kötelező átláthatóság miatt tudni róla, hogy a DNA-főügyészeként havi 4750 eurónak megfelelő fizetést kapott, rendelkezett 35 ezer euró megtakarítással, valamint egy kétszobás, jelzáloghitelre vásárolt bukaresti lakással.

Híd az ügyészek és az EU között

Tény, hogy Kövesi kipattintása a DNA éléről a parlamentben az RMDSZ által is támogatott PSD–ALDE egyik legjelentősebb mérföldköve a Bukarestben magyar–lengyel mintára épülő illiberális állam felé vezető úton. Ám a kivitelezés a mintaországokhoz képest sokkal rögösebb folyamatnak tűnik. És ugyan az Alkotmánybíróság már zsebben, a jelek szerint a DNA-t csupán mellékvágányra sikerült tolni azzal, hogy Kövesi távozása óta is csak ideiglenes főügyészek vezetik, mivel Iohannis elnök a jelöléseket rendre visszadobja.

A másik, még független DIICOT élére az államfő csak a héten írta alá az új főügyész, a PSD-ALDE javasolta Doru-Gabriel Stoica kinevezését. A hírhedt és az igazságszolgáltatási törvényeket saláta-csomagban módosító 7-es kormányrendelet ugyanis példátlan tiltakozáshullámot robbantott ki az ügyészek, törvényszéki bírák soraiban is. A héten több törvényszéken – Bukaresttől Kolozsváron át Jászvásárig – csupán négy órát hajlandók dolgozni, és váratlanul csatlakozott hozzájuk a DIICOT is, jelezve, Stoicával melléfogtak.

Így érthető, hogy Laura Codruta Kövesi miért tekintette az EP-bizottságok támogatását az otthoni kollégák érdemének is. Jelölése az Európai Ügyészség élére már önmagában szimbolikus, hiszen azt erősíti meg, Brüsszel szerint nincs szüksége az EU-nak újabb illiberális, a jogállami normákat megsértő tagállamra. Várhatóan a EP-frakciók zöme harcos, stressz alatt kiválóan teljesítő, és az EU-pénzek ellopásának rejtett csatornáit kiválóan ismerő embert akar az új intézmény élére, és Kövesi elfogadásával kemény pofont mérhetnek a PSD–ALDE-koalícióra amiért galádul fúrta a romániai jelöltet.

A médiának szívesen, de rezzenéstelen arccal nyilatkozó, DNA-főügyészként páncélozott autóban, testőrökkel közlekedő, és 60 százalékos népszerűségnek örvendő Kövesi amolyan híd szerepét töltheti be Brüsszel és az otthon dolgozó kollégái között, akiknek plusz erőt adhat a tisztsége.

Ehhez azonban még arra is szükség van, hogy megerősítsék a kinevezését. Az uniós tagállamok EU-nagykövetei ugyanis nem őt, hanem a francia Jean-Francois Bohmert támogatták múlt heti ülésükön. Az Európai Parlament hivatalosan március 7-én dönt arról, melyikük kinevezését támogatja, ezt pedig a tagállamoknak is jóvá kell hagynia.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni