szerző:
MTI

Tiltott kampányfinanszírozás miatt büntették meg a pártot több mint 100 millió forintnyi összegre.

Illegális kampányfinanszírozás miatt több mint 400 ezer euró (130 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a német szövetségi parlament (Bundestag) hivatala az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki pártot - jelentették kedden német hírportálok.

A Bundestag hivatalának szóvivője a Spiegel Online hírportálnak elmondta, hogy a törvényi előírások alapján a jogellenesen szerzett támogatás értékének háromszorosára, 402 900 euróra büntették az AfD-t.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című országos lap két regionális közszolgálati médiatársasággal, a Norddeutscher Rundfunkkal (NDR) és a Westdeutscher Rundfunkkal (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble már alá is írta a büntetésről szóló határozatot.

A legnagyobb ellenzéki pártot két ügyben marasztalták el. Mindkét esetben olyan támogatás miatt, amelynél az elfogadás időpontjában nem lehetett megállapítani a támogató kilétét, és ezért el kellett volna utasítani.

Mindkét ügy egy svájci PR-ügynökséggel kapcsolatos, amely a párttól kapott ellentételezés nélkül dolgozott AfD-nek. A Bundestag hivatalának számításai szerint az ügynökség 2016-ban a baden-württembergi tartományi törvényhozási választás kampányában 89 800 euró értékben, a 2017-es észak-rajna-vesztfáliai tartományi választás kampányában pedig 44 500 euró értékben nyújtott szolgáltatásokat a pártnak.

A párt nem tüntette fel támogatásként ezeket a szolgáltatásokat, és utólag küldött meg a Bundestag hivatalának listákat, amelyek állításuk szerint tartalmazzák mindazok nevét, akik a költségeket kifizették. 

Az SZ, az NDR és a WDR tényfeltáró munkacsoportjának értesülései szerint a listákon szereplő személyek közül többen úgynevezett strómanok, olyan emberek, akik csak a nevüket adták, hogy a valódi támogatók ismeretlenek maradjanak. A Spiegel Online beszámolója szerint az AfD egymillió eurós tartalékot képzett az ilyen büntetések fedezésére. 

Tavaly egy ugyancsak svájci eredetű és a Bundestag hivatala által szabálytalanság gyanúja miatt vizsgálat alá vett támogatásról jelentek meg sajtóértesülések. A beszámolók szerint a 2017-es Bundestag-választás előtt több részletben nagyjából 132 ezer euró érkezett egy svájci gyógyszeripari vállalkozástól az AfD Bodensee járási szervezetének számlájára. A szervezet képviselőjelöltje Alice Weidel volt, az AfD egyik legismertebb politikusa, aki jelenleg a párt társ-frakcióvezetője a Bundestagban. Az átutalásokhoz fűzött közleményekben az állt, hogy "kampányadomány Alice Weidel számára".  

A támogatást tavaly tavasszal visszautalták a svájci cég számára. Miután az SZ, az NDR és a WDR ősszel beszámolt a támogatás ügyéről, a svájci vállalat közölte, hogy a pénz nem tőlük származott, hanem csak továbbították egy - meg nem nevezett - partnerük kérésére. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Egyre több jó lakást lehet Budapesten venni

Egyre több jó lakást lehet Budapesten venni

Mégis beengedik a brit 5G-kiépítésbe a Huaweit

Mégis beengedik a brit 5G-kiépítésbe a Huaweit