szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különben semmilyen együttműködés nem képzelhető a Macron-párt és a Néppárt között.

„Semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt” – mondta el a Köztársaság Lendületben (LREM), a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn, amit az Euronews idéz.

Az elsőre nehezen elképzelhető, miféle szövetségre gondolt Canfin, de ha jobban utánaszámolunk, kiderül, hogy bár továbbra is az Európai Néppárt a legnagyobb frakció, 2014-es eredményükhöz képest 7 százalékpontot vesztettek, ha Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, szüksége van támogatókra.

A legkézenfekvőbb szövetséges a liberális frakció, az ALDE lenne, akik rekordszámú, 109 helyet nyertek az EP-ben, itt van Macron pártja is, 22 EP-helyet szereztek Franciaországban.

„Nézőpontunk szerint Merkel kedvenc jelöltje teljesen alkalmatlan az elnöki pozícióra” – mondta Canfin, de a LERM nem zárja ki Weber támogatását – ezt azonban ahhoz a feltételhez kötik, hogy a Néppártnak előbb ki kell tennie a Fideszt soraiból – ahogy ezt a fentebb említett Canfin világosan meg is mondta.

A politikus nem első alkalommal bírálja a Fideszt. Áprilisban arról beszélt, hogy ha Orbán Viktorral találkozna, annyit mondana neki: itt az ajtó, ki lehet menni rajta.

Arról, hogy ki hogyan lehet bizottsági elnök, itt írtunk bővebben. Idézünk belőle:

A játszmának vége, Weber kezében a Fidesz sorsa. Az Európai Néppárt ragaszkodik ahhoz, hogy a bajor politikus legyen a következő bizottsági elnök, ehhez viszont a szocdemekkel, a zöldekkel és a liberálisokkal is ki kell egyeznie. Ha rajtuk múlik a nagykoalíció, a magyar kormánypárt kezdhet csomagolni.

A volt olasz miniszterelnök, Matteo Renzi azt mondta egyébként Macronról, hogy „kedvelhetik, vagy nem, de kétségkívül ő lesz a következő hónapok vezető embere, óriási szerepe lesz benne, ki lesz az elnök.”


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Újabb kézilabdázók fertőződtek meg a Fradinál

Újabb kézilabdázók fertőződtek meg a Fradinál

Buszjegyet kap, aki húszat guggol Kolozsváron

Buszjegyet kap, aki húszat guggol Kolozsváron