szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nukleáris eszközökkel bekövetkezett augusztus 8-ai észak-oroszországi robbanás után rejtélyes okokból leállt négy olyan oroszországi állomás, amelyek feladata a levegőbe került radioaktív részecskék észlelése volt. Putyin elnök is megszólalt, s közölte nincs semmi baj, de a szükséges lépéseket megtették.

A nukleáris kísérletek betiltásáról szóló nemzetközi egyezmény betartását ellenőrző független szervezet, a CTBTO beszámolója szerint az Oroszország délnyugati részén lévő dubnai és kirovi állomás két nappal a Szeverodvinszkben bekövetkezett robbanás után állt le – az orosz magyarázatok szerint kommunikációs és hálózati okok miatt. Másik két állomás, Bilibino és Zaleszovo pedig augusztus 13-án hallgatott el.

A CTBTO világszerte nyolcvan mérőállomással tart kapcsolatot, s a szervezet szerint csak az állomásoktól kapott adatok alapján lehet eldönteni, hogy az adott robbanás nukleáris volt, vagy nem.

Miközben az orosz hivatalos szervek meglehetősen szűkszavúan nyilatkoznak az állítólag egy radioaktív izotópokat is tartalmazó tápegység felrobbanása miatt bekövetkezett, legalább öt ember halálát okozó balesettel kapcsolatban, amerikai források szerint valószínű, hogy a detonációt a Skyfall kódnevű, nukleáris meghajtású manőverező robotgéppel folytatott teszt során következett be.

Helyi beszámolók szerint a robbanás után rövid időre megugrott a sugárzás Szeverodvinszkben és környékén, Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint a hatóságok ellenőrzik a helyzetet. „Nincs fenyegető helyzet, nem emelkedett meg a háttérsugárzás sem. Nincs veszélyes változás, de megtettük a szükséges lépéseket, hogy ne érjenek bennünket kellemetlen meglepetések” – mondta az államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Bármi történik, Moszkva nem képes felhagyni a ködösítéssel

Napról napra újabb és egyre aggasztóbb részletek derülnek ki a múlt heti oroszországi fegyverbalesetről, most már arról szólnak hírek, hogy nukleáris baleset történt, melynek következtében legalább heten meghaltak, több mint húszan, köztük a sérülteket ápolók, kórházi ellátásra szorultak. Az utóbbi hónapokban több olyan eset is történt Oroszországban, amely azt bizonyítja, a Kreml továbbra sem hajlandó időben, pontosan és őszintén beszámolni a különféle tragédiákról. Még a polgáriakról sem.

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában