szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A római korban nagyon magas volt a gyermekhalálozás, de a szülők láthatóan gondozták a sírokat.

Időszámításunk kezdetének idejéből származó több tucatnyi csecsemő- és magzatsírt találtak a dél-franciaországi Nimes római kori városfalának ásatásain - közölte az INRAP francia nemzeti régészeti intézet.

„Mintegy hatvan sírt találtunk - közöttük mintegy ötvenben félévnél fiatalabb csecsemők és magzatok nyugszanak - a római városfal lábánál, ahol temető volt az időszámításunk kezdetén" - mondta el újságíróknak Richard Pellé, az ásatás vezetője.

A cigarettapapír vékonyságú gyermekcsontokat kőládákban, illetve amforákban találták meg, elemzésük és pontos kormeghatározásuk ezután kezdődik meg.

„Egy olyan korban, amikor a gyermekhalálozás igen magas volt, a szülők szemmel láthatóan nagy gondot fordítottak a gyermekek sírjának gondozására, még ha a gyermeknek nem is volt még jogállása, amelyet a római társadalomban a kisdedek a hároméves kor betöltése után kaptak meg” - magyarázta a kutató.

Négy kutyasírt és hét felnőttsírt is találtak ugyanazon a helyen. Közöttük volt egy nő csontváza „rendkívül különös és szokatlan testtartásban: kezét az arcához támasztotta, a lába oldalt fordult, ékszereket - közöttük két gyűrűt, egy karperecet - és lábbelit is viselt” - mondta a régész, aki szerint a köztemetőben eltemetett nő feltehetően átutazóban járt Nemaususban, az ókori Nimes-ben.

Nimes római kori városrészét 1989-ben vették fel a francia történelmi műemlékek listájára. Richard Pellé és csapata 2014 óta hat ásatást végzett a városban, amelyek révén sikerült bővíteni a város történelmére vonatkozó ismereteket.

A legutóbbi ásatásokon a régészek az úgynevezett alsó torony közelében kutattak. Jean-Paul Fournier, Nimes polgármestere, aki szintén megjelent szerdán az ásatáson, közölte, hogy városházi munkatársaival a helyszín lehetséges kiépítésén gondolkoznak.

Richard Pellé kiemelte kivételesnek nevezte a nimes-i római városfalat, amely hat kilométer hosszú, és tömör eredeti tornyok díszítik.

„Ez a Földközi-tenger térségének egyik leghosszabb városfala, meg kell őrizni és hasznosítani kell” - hangsúlyozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad