szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A választási kampány kellős közepén elkövetett londoni terrortámadás kapcsán egymásra hárítják a felelősséget a pártok, miközben az áldozatok családjai kikérik maguknak, hogy ártatlan fiatalok halálát politikai célra használjanak fel.

Boris Johnson miniszterelnök és Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője egymás mellett állt Londonban a Guildhallban, ahol a pénteki terrortámadás áldozataira emlékeztek. Hasonló megemlékezés volt Cambridge-ben, ahol a két áldozat tanult. A terrortámadás sokkolta Nagy-Britanniát, mert az iszlamista tettes már ült börtönben terrorcselekmény miatt. 16 évre ítélték, de hét év után kiszabadult, és pénteken megkéselt több embert a London Bridge környékén. Ketten bele is haltak. Mindez a választási kampány kellős közepén történt – minden párt igyekszik is hasznot húzni az iszlamista terrorakcióból.

Ne a gyűlölet, hanem a remény határozza meg a jövőt

– ezt hangsúlyozta a londoni megemlékezésen Sadiq Khan, a brit főváros muzulmán főpolgármestere. Ártatlan fiatal életek estek a terror áldozatává – jelentette ki a munkáspárti főpolgármester, akit gyakran bírálnak a jobb oldalon. Sőt, Donald Trump amerikai elnök személyesen sértegette őt Twitteren.

A londoni megemlékezést Sarah Mulally püspök vezette, de részt vett rajta egy olyan vallási szervezet is, mely megpróbálja összehozni a különböző hitű embereket. Faiths Forums for London a szervezet neve. Vezetője, Mustafa Fields felajánlotta, hogy azonnal fogadják azokat a muzulmánokat, akiket megrázott a terrorakció.

Eközben az igazságügyi minisztérium azt jelentette be: minden terrorista feltételes szabadon bocsátását felülvizsgálják. Boris Johnson miniszterelnök pedig növekvő szigort ígért. Az egyik áldozat családja azonban felkérte a miniszterelnököt: ne használja ürügynek a fiúk halálát arra, hogy szigorítsa az igazságszolgáltatást.

Boris Johnson Trump kottájából játszik

Ezt hangsúlyozza az egykori tory igazságügyi miniszter, aki átült az ellenzéki liberális demokraták soraiba. Phillip Lee szerint a fő gond nem az, hogy a törvények nem megfelelőek, hanem az, hogy a kormányok állandóan csökkentik a bíróságok és általában az igazságügy költségvetését, ennek következtében nincsen mód megfelelőképp foglalkozni a terroristák dossziéival. A konzervatívok azt állítják, hogy a munkáspárti időkben meghozott törvény vezetett a két fiatal halálához, de ezt az állítást a Munkáspárt elutasítja, mondván Boris Johnson és csapata minden energiáját a Brexitre fordítja ahelyett, hogy a polgárok biztonságával törődne.

Boris Johnson blitzet, vagyis villámháborút ígért a terrorizmus ellen. A szakértők véleménye az, hogy ezen a téren a villámháború nem más, mint PR-kampány, amely egyáltalán nem segíti elő magának a problémának a megoldását.

Robert Buckland igazságügyi miniszter tagadta, hogy a költség- és létszámcsökkentés az igazságügyben visszavetette volna a hatékonyságot a terrorizmus elleni harcban. Azt is tagadta, hogy Trump forgatókönyvét valósítanák meg. Nem szégyelli magát amiatt, hogy a két fiatal halálát ilyen szemérmetlenül kihasználja a választási harcban? – kérdezte az igazságügyi minisztert a BBC. A konzervatív miniszter kissé zavartan elismerte, hogy "kellene egy kis szünetet tartani". Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a fő cél a közbiztonság, az emberek megvédése a terrorizmustól.

Nincs elég börtön

A feltételes szabadlábra bocsátás egyik legfontosabb, de soha be nem vallott oka az, hogy nincsen elég börtön. "Amíg én igazságügyi miniszter voltam, soha nem volt elég férőhely a börtönökben" – mondta a Guardiannek Philipp Lee.

Mindeközben 9 százalékra olvadt Boris Johnson előnye Jeremy Corbynnal szemben – írja a Daily Mail. Vagyis fennáll az esélye annak, hogy a maihoz hasonló, olyan parlament jöjjön létre a választások után, amelyben egyetlen pártnak sincsen többsége. Márpedig ilyen kiegyenlített erőviszonyok mellett a brit parlament döntésképtelen, amint ezt a Brexit sztorija bizonyít a legjobban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.