szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amikor Bill Clinton ellen kezdeményeztek alkotmányos vádemelést, a világ vezető politikusai kiállnak az akkori amerikai elnök mellett. A Donald Trump amerikai elnök által sértegetett vezetők viszont vagy nevetnek, vagy nem különösebben foglalkoznak a Fehér Ház bajba került urával – írja elemzésében a Foreign Policy.

„Amikor Clinton szexbotrányba keveredett és 1998 őszén leváltásának a lehetősége is felmerült, a világ vezető politikusai felállva üdvözölték az akkori amerikai elnököt az ENSZ Közgyűlésén. Most viszont a magát rendszeresen előtérbe toló Donald Trump inkább halk nevetést vált ki politikustársaiból. A nehéz helyzetben lévő amerikai elnöknek kevés barátja van a nemzetközi politika színterén, még Boris Johnson, legközelebbi barátja is igyekezett távol tartani magát tőle a napokban rendezett brit választásokelőtti kampány idején” – írta elemzésében a Foreign Policy (FP) külpolitikai folyóirat.

Az FP arra is emlékeztetett, hogy a NATO december elejeén, Londonban tartott csúcstalálkozóján Emmanuel Macron francia elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökről olyan videó készült, amelyen a két politikus éppen Trump rovására viccelődött. „Clinton idején a világ úgy vélte, hogy az impeachment egy személyes ügy volt, míg most a külvilág inkább azt gondolja, hogy a tét az amerikai demokrácia életképessége” – vélekedett Robert Orr, Clinton egykori külpolitikai tanácsadója.  

űA lap szerint Trump is tisztában van azzal, hogy őt semmiképpen sem fogadja ováció, ám úgy tűnik, hogy az elnök nem is nagyon foglalkozik az impeachment folyamatával, sőt úgy érzi, az hosszabb távon meg fogja erősíteni helyzetét. Az FP elemzője, Robbie Gramer szerint ugyanis az utóbbi napokban Trump több eredményt is elért: a NATO-csúcson – Macron-Trudeau közjáték ellenére – a szövetségesek több mindenben eleget tettek Trump akaratának, megszületett az észak-amerikai szabadkereskedelem szabályait rögzítő NAFTA-szerződés utódja, s a republikánusok is kitartanak az ostromlott Trump mellett.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik