szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1995-ben alapított Szövetséges Demokratikus Erők pontos céljai nem ismertek.

Legalább huszonkét emberrel végzett egy milícia a Kongói Demokratikus Köztársaság ebolajárvány sújtotta, keleti részén - közölték a helyi hatóságok.

Jogvédők tudomása szerint a radikális iszlamista Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű lázadócsoport követte el a szombat esti mészárlást. Több mint 150 ember vesztette életét milíciák támadásaiban október óta - számolt be egy helyi szervezet.

Az eredetileg Ugandából származó - gyermekkatonák alkalmazásáról és súlyos jogsértéseiről hírhedt - ADF gyakran követ el támadásokat Kongóban is, és azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős.

Az 1995-ben alapított milícia céljai nem ismertek pontosan, de a Kongói Demokratikus Köztársaság forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek - főleg a kobalt és az arany - kitermelésének az ellenőrzéséért. A térségben egyes becslések szerint 160 fegyveres csoport mintegy 20 ezer harcosa tevékenykedik.

A kongói hadsereg nemrég műveletet kezdett a régióban. Ennek ellenére a múlt héten is több városban tüntettek a bizonytalanság és az erőszak ellen, az egyik megmozdulás során egy ENSZ-támaszpontot is támadás ért.

Kelet-Kongóban több mint egy éve ebolajárvány tombol, amelynek megfékezését az instabil biztonsági helyzet is nehezíti. Eddig 2200-an vesztették életüket a betegségben az afrikai országban.

(Fenti képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt