Tetszett a cikk?

Újabb intézkedéseket jelentett be az orosz elnök annak érdekében, hogy megálljon az ország népességének csökkenése. Vlagyimir Putyin főként a belpolitikának szentelte 16. évértékelő beszédét, ám azért arról is szót ejtett, hogy az erős hadsereg ugyancsak záloga az ország megmaradásának. Putyin javasolta azt is, hogy a parlament vegye át az államfői hatalmi körök egy részét. Úgy tűnik, már 2024-re készül, amikor lejár a jelenlegi alaptörvény szerinti utolsó államfői mandátuma.

„Oroszország sorsa és történelmi esélye attól függ, hányan leszünk, azaz hány gyermek születik jövőre, majd öt és tíz év múlva. Most 147 millióan vagyunk, és a korábban elfogadott intézkedéseknek köszönhetően a közelmúltban néhány évig beindult a természetes népességnövekedés. Most viszont az 1990-es évek alacsony lélekszámú nemzedéke alapít családot, és emiatt ismét csökken az újszülöttek száma” – mondta évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin. Azután bejelentette, hogy 2021-től már nem csak a második, és valamennyi további gyereket szülő nők kapják meg gyerekenként a mintegy kétmillió forintnak megfelelő „anyai alaptőkét”, hanem azok is, akik az első gyereket vállalják. A cél az, hogy a jelenlegi 1,5-ről 1,7 re emelkedjen az egy nőre jutó élveszülések száma.

Az orosz elnök azt is közölte, hogy a költségvetés további 550 milliárd rubelt (1 rubel = 4,50 forint) szánt az egészségügy fejlesztésére, illetve az orvosok lakhatási és egyéb szociális problémáinak a megoldására. Ezzel szerinte elérhető lesz, hogy a jelenlegi 73 évről tovább emelkedjen a születéskor várható élettartam, ami már így is nyolc évvel magasabb, mint 2000-ben volt. Az államfő szerint a hosszú távú tervek megvalósításához arra van szükség, hogy az orosz hazai össztermék növekedési üteme tartósan haladja meg a világátlagot.

A parlament két házának tagjai előtt beszélő Putyin több alkotmánymódosítási indítványt is tett: azt javasolta, hogy a jövőben ne az államfő, hanem a parlament nevezze ki a kormányfőt és a miniszterelnök helyetteseit. A kezdeményezés értelmében az államfőnek nem lenne joga elutasítani a parlament személyi javaslatait. Az elnök arról is beszélt, hogy meg kellene változtatni az államfőválasztás szabályait is, ám pontos javalatokat nem fogalmazott meg. Szélesíteni kellene szerinte a kormányzók jogköreit is, viszont meg kellene tiltani, hogy a parlament tagjai és az állami vezetők más államok polgárai is legyenek, illetve letelepedési engedéllyel rendelkezzenek más államokban.

Az államfőnek ugyanakkor joga lenne a miniszterelnök és a miniszterek leváltásására, s ő maradna a fegyveres erők főparancsnoka. Az alkotmánymódosításról népszavazást kell rendezni, és csak ez után lehet meghozni a végleges döntést”

– közölte Putyin, akinek mandátuma 2024-ben jár le, s a jelenlegi alkotmány értelmében nem indulhatna még egyszer a poszt megszerzéséért. A kormányfői jogkör javasolt kibővítésével egyben felmerült annak lehetősége is, hogy 2024 után –

ha Putyin nem maradhat államfő az alkotmánymódosítások után sem – a jelenlegi államfő a kormányfői székbe átülve maradhat hatalmon.

A társadalmi párbeszédet sürgető orosz államfő – aki tavaly jóval harciasabb beszédet mondott, s bejelentette, hogy milyen új fegyvereket fejleszt ki és állít hadrendbe az országa –, most viszonylag kevés szót ejtett a fegyverekről, s csak annyit mondott, hogy

az erős hadsereg léte is záloga az ország fennmaradásának.

Megemlítette viszont azt, hogy ugyancsak az alkotmányban kellene szavatolni, hogy a minimálbér nem lehet alacsonyabb a létminimum összegénél, s hogy a társadalmilag fontos internetforrásokat ingyenesen elérhetővé kellene tenni az orosz polgárok számára. Azt, hogy melyek ezek a források, Putyin nem részletezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sz. Bíró Zoltán hvg360

Oroszország visszakerülhet a jófiúk klubjába, ha nem kacérkodik Kínával

Olvadás köszöntött be a Nyugat és Oroszország kapcsolatában, anélkül hogy Moszkvának engedményt kellett volna tennie. Vlagyimir Putyin kijátszhatja a kínai kártyát is, de rendszerének belső problémái miatt aligha vállalkozik újabb külpolitikai kalandra – véli szerzőnk, akinek most jelent meg Putyin Oroszországa című új könyve.