szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai hatóságoknak egyelőre nem sikerült megállítaniuk annak az új rejtélyes koronavírusnak a terjedését, amely már mintegy 300 embert betegített meg az ország több városában. A halálos áldozatok száma már legalább hat, és kiderült, hogy a magas lázat, légzési nehézséget és tüdőgyulladást okozó kór emberről emberre is terjed. Több repülőtéren ellenőrzik az érkező utasokat, az Egészségügyi Világszervezet szerdára rendkívüli tanácskozást hívott össze. A kezdődő járvány a legrosszabb időben üti fel a fejét, a kínai újév napjaiban ugyanis százmilliók kelnek útra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban már lemondták a nyilvános újévi ünnepségeket, visszamondták a városba tervezett turistautakat és az emberek hőmérsékletét mérő érzékelőket helyeztek el több helyen azt követően, hogy ebben a városban regisztrálták először a magas lázat és tüdőgyulladást okozó új veszélyes vírus által okozott megbetegedéseket.

A rendőrök e mellett szúrópróbaszerűen ellenőrzik a Vuhanból kilépő és az oda érkező járműveket, és azt ellenőrzik, vannak-e élő állatok az autókban. Az első megbetegedést ugyanis a város hal- és állatpiacán észlelték, ott valószínűleg egy állatból származó vírusok betegítettek meg egy embert.

Elégtelen és késői intézkedések

Bár a kínai hatóságok határozott lépéseket ígértek a járvány kitörésének megakadályozására, az eddigi intézkedések későn jöttek és nem voltak elégségesek: bár az első fertőzött még decemberben betegedett meg, Vuhan repülőterén csak január 14-én állítottak fel hőmérséklet-érzékelőket. Közben már több más városra is átterjedt a fertőzés, Kína keleti és déli részén is többen megbetegedtek, egyebek mellett Pekingben és Sanghajban is vannak betegek. A hivatalos adatok szerint bizonyíthatóan már 291 embert betegített meg az új vírus, s csak január 20-án 77 új esetet regisztráltak.

©

A járvány terjedésének megfigyelése alapján készült brit becslések szerint egyébként a hatóságok valószínűleg jelentősen alulbecsülik a vuhani betegek számát, az európai szakértők szerint legalább 1700 beteg lehet a városban. Az kezdődő új járvány nem véletlenül éppen Vuhanban jelent meg: a több milliós városban nagy a zsúfoltság, s az állatpiac léte miatt közel vannak egymáshoz az emberek és a potenciálisan fertőzést hordozó állatok.

A vírus külföldre is eljutott, először Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is regisztráltak fertőzést, Tajvan szigetén pedig a legnagyobb légikikötőben, a Taojüan repülőtéren találtak egy beteget. Egy Vuhanból érkezett nő ugyanis rosszullétre panaszkodott, s a gyorsan elvégzett teszt bizonyította, hogy a koronavírus fertőzte meg. Kedden kiderült, hogy Ausztráliában és az Egyesült Államokban is találtak fertőzött beteget, utóbbi Wuhanba utazott nemrég, majd Washington államban tüdőgyulladással került kórházba.

Bár eleinte a kínai hatóságok azt állították, a kór aligha terjedhet emberről emberre, már több olyan beteg is jelentkezett, aki bizonyíthatóan egy Vuhanból érkezett személytől kapta meg a betegséget. A betegek között ápolók is vannak, egy beteg állítólag 14 kórházi alkalmazottat fertőzött meg.

A SARS volt az első komoly koronavírus

Bár a mostani járvány miatt többen is arra emlékeztetnek, hogy 2002-2003-as SARS-járvány idején a kínai hatóságok ugyancsak lassan reagáltak és emiatt sokan eleinte nem vették komolyan a betegséget, a jelenlegi kór nem olyan súlyos, mint a végül mintegy nyolcezer embert megfertőző és 774 emberéletet kioltó SARS volt.

Koronavírus
©

A SARS-nál is súlyosabb volt viszont az először a Közel-Keleten észlelt MERS vírus okozta fertőzés: abban 2019 végéig 2500 megbetegedést észleltek, s a fertőzöttek több mint harmada, 861 ember vesztette életét. A SARS és a MERS között az is különbséget jelent, hogy míg a SARS egy komoly – Ázsiára korlátozódó – kitörés után eltűnt, a MERS viszont tovább szedi áldozatait.

Vuhanból több tucat, Pekingből és Sanghajból pedig több száz, külföldre induló repülőjárat indul, ezért egyre több repülőtéren állítanak fel hőmérséklet-érzékelő berendezéseket. Több ázsiai reptéren vannak már ilyenek, s telepítettek belőlük New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben is. Az európai hatóságok szerint korlátozott a veszélye annak, hogy az új járvány megjelenik a kontinensen, az EU-ba három közvetlen járat van Vuhanból, s további három más európai célállomás is közvetlenül elérhető a kínai városból.

A SARS és a MERS-járványokat és a mostani betegséget is okozó vírus formája miatt koronavírusnak elnevezett kórokozó – a vírus teste körül koronára emlékeztető mikroszkopikus csápok láthatók – által okozott betegség lappangási idejét még nem határozták meg, az ausztrál főtisztiorvos, Brendan Murphy egy hétre teszi a fertőzés és a betegség megjelenése között eltelő időt. „Nem lehet teljes mértékben megakadályozni a betegség behurcolását. A feladat az, hogy meghatározzuk, kik jelentik a legtöbb kockázatot, s hogy tudassuk ezekkel az emberekkel a veszély nagyságát, s hogy hol juthatnak kezeléshez” – magyarázta Murphy. 

Gyors mutáció

A koronavírusok egyre inkább foglalkoztatják a járványügyi szakembereket, mert ezek a kórokozók egyre gyakrabban képesek az emberek megfertőzésére is. A koronavírusok családjába tartozó törzsek közül hét olyan van, amely képes az emberi légzőszervek megbetegítésére. Öt ebből enyhe tünetekkel járó megfázást okoz, azonban kettő viszont halálosnak számít, ezek okozták a SARS és a MERS járványokat is.  

„A koronavírusok gyorsan mutálódnak, nagy hatékonysággal jelennek meg az új változatok” – magyarázta Ralph Baric, az Észak-karolinai Egyetem tudósa. A vírusok leginkább a denevérek testében élnek, de könnyen átkerülnek a macskákra vagy a disznókra is.

©

Nem véletlen, hogy gyakoribbá válnak a koronavírus okozta, emberre is veszélyes betegségek. A városok túlnépesednek, egyre zsúfoltabbá válnak és közelebb kerülnek egymáshoz az emberek és az állatok. Az is fontos tényező, hogy a népességen belül nő az idősek aránya, s a koronavírusok jellemzően a 65 éven felüli korosztályt veszélyeztetik a legjobban.

Védőoltás nélkül

Több országban, egyebek mellett az USA-ban már megkezdték a vakcina kifejlesztését, ám a szakértők szerint több hónap telhet el az első klinikai tesztekig, s akár egy évbe is beletelhet, amíg nagy mennyiségben elérhető lesz a védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint az ENSZ szervezet szerdán tart tanácskozást arról, hogy az új vírus okozta betegséget nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetté nyilvánítsa-e.

A legújabb koronavírus ellen nincs védőoltás, így a szakértők szerint a megelőzésen van a hangsúly. Gyakran és alaposan kell kezet mosni, s nem szabad mosatlan kézzel benyúlni a szembe vagy a szájba. Ha pedig valakinél magas láz és légzési nehézség jelentkezik, minél előbb orvoshoz kell fordulni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba