Az Európai Uniótól kért segítséget Kína a koronavírus miatt

Az Európai Uniótól kért segítséget Kína a koronavírus miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi felszerelések sürgős beszerzéséről lenne szó.

Li Ko-csiang, a kínai államtanács elnöke arra kérte az Európai Uniót, könnyítse meg Kína számára az uniós tagországok által gyártott egészségügyi felszerelések sürgős beszerzését - közölték kínai kormányzati források.

Ugyancsak szombaton a kínai külügyminisztérium bírálta Washingtont, mert az Egyesült Államok - amely pénteken egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt - korlátozta a kínai állampolgárok beutazását az országba. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő újságíróknak azt mondta, ezzel a döntésével a Fehér Ház "rossz példát mutat", és az semmiképpen sem Washington jószándékát tükrözi.

Az Egyesült Államok egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős minisztere, Alex Azar pénteki sajtókonferenciáján jelentette be, hogy az országba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Hozzátette, hogy az intézkedések a vírus terjedésének megelőzését szolgálják.

A döntés alól kivételt jelentenek az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel (úgynevezett zöldkártyával) élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott. 

Szombatra virradóra a CCTV kínai állami televízió a Nemzeti Egészségügyi Bizottság adataira hivatkozva arról tudósított, hogy a járvány halálos áldozatainak a száma 259-re nőtt, és csaknem 12 ezer fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Hozzászólások