szerző:
Sztojcsev Iván

Bernie Sanders győzött a New Hampshire-i előválasztáson, a delegáltak számában pedig döntetlenre végezhet ő és Pete Buttigieg. Az igazi meglepetés azonban a harmadik helyen van.

A vártnál kisebb előnnyel, de Bernie Sanders győzött a New Hampshire-i demokrata előválasztáson. A szavazókörök 90 százalékának adatait ismerjük eddig, ez alapján a vermonti szenátor 25,9 százalékon áll, míg a második helyezett 24,4 százalékkal Pete Buttigieg, South Bend volt polgármestere. Ez a helyezéseket nézve pontosan az, amit a közvélemény-kutatók vártak, csakhogy a legtöbben egy kicsivel nagyobb Sanders-előnyt mértek ennél. Az igazi meglepetés azonban a harmadik hely:

Amy Klobuchar minnesotai szenátor, aki az országos felmérésekben még mindig gyakorlatilag láthatatlan, de egy hete Iowában bejött ötödiknek, ezúttal megszerezte a szavazatok 19,7 százalékát.

Elizabeth Warren massachusetts-i szenátor lett a negyedik, 9,3 százalékkal, a nap legnagyobb vesztese pedig Joe Biden: a volt alelnök csak 8,4 százalékot kapott.

A múlt heti iowai káosz miatt az ottani hivatalos végeredményre még mindig várni kell, de a legvalószínűbb az, hogy ezzel

 • Buttigieg-nak 23,
 • Sandersnek 21,
 • Warrennek 8,
 • Klobucharnak 7,
 • Bidennek 6

delegáltja van eddig a nyári elnökjelölt-választó gyűlésre. New Hampshire annyira kicsi, hogy a két százalékponton belüli különbség a delegáltak számában döntetlent jelent, a legvalószínűbb az, hogy Sanders és Buttigieg 9-9, Klobuchar 6 delegáltat kap (a 15 százalék fölötti jelöltek közt osztják szét arányosan őket, tehát ma Warren és Biden egyet sem szerzett).

A baloldalon világos a helyzet, a mérsékelt szavazók helyzete bonyolultabb

Ez pedig nagyjából a katasztrófa-forgatókönyv az előzetesen nagy esélyesnek tartott Biden számára: azt ugyan lehetett tudni, hogy Iowa és New Hampshire demográfiailag nem neki passzol, de ennyire rossz eredményt nehéz lesz megmagyaráznia. Ráadásul amíg a baloldali szimpatizánsok nagy többsége egyértelműen Sanderst választja Warren helyett, addig a nem balos jelöltek - Buttigieg, Biden, és Klobuchar - egymás elől veszik el a szavazatokat. Ha pedig ehhez hozzátesszük azt, hogy a soron következő két államban eddig Bident mérték sokkal erősebbnek Buttigieg-nál és Klobucharnál, ráadásul utóbbi kettő a diplomás fehér szavazók között szerepelt jól, akik a következőként szavazó államokban sokkal kevesebben lesznek, akkor látjuk, mennyire jól jött ki Sanders ebből az estéből.

Hogyan tovább?

A februárban választó négy állam nem a mérete miatt számít, hanem azért, mert aki itt jól teljesít, annak a kampánya óriási lökést kap a médiafigyelem miatt. New Hampshire súlya az elnökjelöltről döntő delegáltak arányában még csak százalékban sem mérhető – a 3979 delegált közül 24-et ad ez az állam. Ráadásul eddig két olyan állam szavazott, ahol 90 százalék fölötti a fehérek aránya, egyelőre nem tudunk semmit arról, milyenek a kisebbségi szavazók preferenciái. Csakhogy olyan utoljára 1992-ben fordult elő bármelyik nagy pártnál, hogy úgy lett valaki elnökjelölt (akkor Bill Clintonnak jött ez össze), hogy sem Iowában, sem New Hampshire-ben nem tudott győzni.

A következő napok nagy kérdése az lesz, mennyire látszik majd meg a mostani eredmény az országos népszerűségi mutatókban és a legközelebb szavazó helyeken. Iowa után viszonylag kevés felmérés jött ki, de azok azt mutatták: Bidentől átvette Sanders az országos első helyet. New Hampshire-ben viszont teljesen egyértelműen azt mutatták a közvélemény-kutatók, hogy Sanders az első számú esélyes, egyedül Buttigieg-nak mértek reális esélyt arra, hogy megszorongassa. Vagyis nagy kérdés, hogy a közvélemény előre beárazta-e ezt a győzelmet, vagy újabb lökést kaphat Sanders kampánya, netán gondot okoz számára az, hogy kisebb fölénnyel nyert, mint amit vártak. Ahogy az is izgalmas lesz, hogy mit reagálnak a most leszerepelt Warren és Biden szimpatizánsai.

És vegyük az egészhez hozzá még azt is, hogy hamarosan megjelenik Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, aki egy extrém stratégiával a februárban szavazó államokat kihagyja és a szuperkedd államaiban kampányol, ott pedig egyelőre kimondottan erősnek tűnik.

Ez történt még New Hampshire-ben

A demokraták rekordszámú elnökjelölt-aspiránssal futottak neki ennek a kampánynak, de mostanra már látszott, hogy sokan teljesen esélytelenek. Közülük Andrew Yang New York-i üzletember és Michael Bennett coloradói szenátor most hagyta abba hivatalosan is a kampányt.

A republikánus jelöltállítás csak formalitás: Donald Trump 86 százalékkal győzött a New Hampshire-i előválasztáson.

A kampány most Nevadában folytatódik, a következő jelölőgyűlést ott tartják jövő szombaton. Február 29-én Dél-Karolinában lesz előválasztás, majd március 3-án jön a szuperkedd, amikor 1344 delegáltat választanak meg, nyolcszor annyit, mint februárban összesen.

Az adatelemzéssel foglalkozó Fivethirtyeight.com mindenesetre lefuttatta a modellt, az alapján, hogy a New Hampshire-i eredmény miként szokta befolyásolni a későbbieket, és így néz ki a helyzet:

 • Sanders az éllovas, de egész meglepő módon 55-ről 52 százalékra csökkent az esélye, hogy ő szerezze a legtöbb delegáltat országosan,
 • Bidennek 24-ről 26-ra nőtt,
 • Buttigieg-nak 7-ről 9-re emelkedett,
 • Bloombergnek 6-ról 8-ra nőtt
 • Warrennek 8-ról 5-re csökkent,
 • Klobucharnak még így is csak ezrelékben mérhető (2 ezrelékes) esélyt ad a modell, de nyilván az ő esetében különösen fontos lesz, milyen felmérések érkeznek ez után,
 • ha viszont azt nézik, hogy ki szerezheti meg a delegáltak több, mint felét, akkor 28-ról 33 százalékra nőtt az esély arra, hogy senki sem.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már két halottja van a koronavírusnak Olaszországban

Már két halottja van a koronavírusnak Olaszországban

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Bloomberg szórja a pénzt, demokrata vetélytársai Trumppal együtt kezdhetnek aggódni

Bloomberg szórja a pénzt, demokrata vetélytársai Trumppal együtt kezdhetnek aggódni

Olyan telefon készült, amellyel nem lehet meztelen képet készíteni

Olyan telefon készült, amellyel nem lehet meztelen képet készíteni

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Olaszországban

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Olaszországban

Az AfD-t teszik felelőssé a szélsőjobboldali erőszakért a németek

Az AfD-t teszik felelőssé a szélsőjobboldali erőszakért a németek