szerző:
Ballai Vince
Tetszett a cikk?

Mindenkit váratlanul értek az új koronavírus miatt világszerte bevezetett rendkívüli intézkedések. Igaz ez a március elején még naivan életük nagy trópusi nyaralására készülő utazókra is, akik napokig bizonytalanságban voltak, hogy haza tudnak-e jutni.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Több, távoli vidékeken utazó magyar állampolgárt is váratlanul értek az új koronavírus miatt hozott drasztikus utazási korlátozások, sorra futottak be a jelzések, hogy a leállított repülő- és hajójáratok miatt bizonytalanná vált a hazajutásuk. A hvg.hu-t is megkereste egy magyar csoport, akiknek sokáig úgy tűnt, hogy a Fülöp-szigetek egyik szigetén, Boracay-on ragadnak. A négyfős csapat azért írt, mert először hiába kértek segítséget a külügyminisztériumtól.

Biztonságosnak tűnt a régóta tervezett út

A baráti társaság még március elején utazott el a dél-ázsiai államba, mint elmondták, sokáig gyűjtöttek a nagy élményre, és már jó előre, novemberben megszervezték az utat, kifizették a repülőjegyeket, lefoglalták a szálláshelyeket. Amikor elindultak, már lehetett tudni a járványról, és tájékozódtak is, de akkor még csak 3 fertőzöttről lehetett tudni a Fülöp-szigeteken. Ezért biztonságosnak vélték elutazni. Nem számítottak arra, hogy ilyen hamar eszkalálódik a helyzet. 

A hazaútra, a Manilából március 22-én induló gépre már megvolt a jegyük, de a helyi hatóságok a március 16-i héten minden repülő és hajójáratot leállítottak a járványügyi helyzet miatt, ellehetetlenítve a belföldi utazási lehetőségeket. A magyar csoport, bár csak egy órányi repülőútra voltak Manilától, attól tartott, hogy nem tudják majd elérni az őket hazahozó gépüket, ezért a magyar külügyminisztérium zöld számán kértek segítséget, de segítség helyett beszámolójuk szerint csak kioktatást kaptak, hogy a külügy “már hetek óta szajkózza, hogy csak saját felelősségre utazzunk el”, és miért indultak el mégis. A helyi konzulátust is megkeresték, konzuli védelmet kértek, de eleinte csak általános válaszokat kaptak, majd a helyi turisztikai minisztériumhoz küldték őket. 

“Kétségbe vagyunk esve, mert a vasárnapi repülőjáratunkat nem fogjuk tudni elérni, és átfoglalni csak milliós nagyságrendű összegért tudnánk, amelyet önerőből kifizetni nem tudunk” - írta egyikük még szerdán a Hvg.hu-nak. 

Mindenki siessen haza, segítenek, ha kell

A hirtelen kialakult helyzet váratlanul érhette a külügyminisztériumot is, működési zavarokra utalt például több kiszivárgott belső levél. 

De csütörtökön Szijjártó Péter külügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben már arról számolt be, hogy létrehoztak egy külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoportot, aminek tagjai folyamatosan egyeztetnek Ausztriával, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Csehországgal, hogy koordinálják az igényeket, és ha valaki különgépet küld valahova, akkor az arról szóló információt megosztják egymással. "Azon leszünk, hogy minél előbb, minden hazatérni akaró magyart haza tudjunk hozni" – közölte Szijjártó Péter.  

A külügyminiszter arra kért mindenkit, aki külföldön van és szeretne hazajönni, hogy ezt minél előbb tegye meg vagy minél előbb jelezze, ha segítségre van szüksége. "Nem érdemes arra spekulálni, hogy majd egy-két hét múlva hazajönnek, mert hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolnunk" - mondta.

Turisták a manilai repülőtéren
©

Hazaútra várnak

A boracayi magyar csoport jelzései alapján megkerestük a külügyminisztériumot, hogy többek között megtudjuk, hány magyar kerülhetett hasonló helyzetbe a világban és hol, illetve milyen eszközökkel tudják őket hazahozni, kinek kell viselnie az esetlegesen felmerülő költségeket, és hogy előfordulhat-e, hogy a segítséget kérő állampolgár kioktató hangnemmel szembesül.

A minisztérium tájékoztatása szerint adataik csak azokról vannak, akik konzuli védelemre regisztráltak, és ez világszerte 4500 fő volt. „A konzulátusokon dolgozó kollégáink folyamatos kapcsolatban állnak a segítséget kérő magyarokkal, és minden segítségért folyamodót naprakész információval és tanácsokkal látnak el, valamint megkönnyítik hazajutásukat. Minden külföldön rekedt magyarnak minden lehetséges módon segítünk a hazajutásban” -írták még. 

A Boracayon rekedt magyarok később arról tájékoztatták lapunkat, hogy a kezdeti nehézségek és bizonytalanság után pénteken felpörögtek az események: a konzul feljuttatta őket egy vasárnapi mentesítő repülőre, amit a Fülöp-szigeteki kormány szervezett. A gépre a magyar turisták szerint csak az szállhatott fel, akiket kiválasztottak, és ugyan ők nem voltak rajta a listán, de mégis feljutottak rá. Amikor utoljára üzentek, már örömmel várták a manilai repülőtéren a hazaindulást, és azt írták, hogy plusz költségeik sem keletkeztek. 

Mit tehet, ha az USA-ban rekedt? Ide kattintva kiderül.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az Egyesült Államokban már Kínánál is többen fertőződtek meg koronavírussal

Az Egyesült Államokban már Kínánál is többen fertőződtek meg koronavírussal

Online párkeresés, virtuális bulik és digitális tanfolyamok karantén idejére

Online párkeresés, virtuális bulik és digitális tanfolyamok karantén idejére

Egy ismeretlen költőgéniusz zseniális versben búgja el a leállított libegő bánatát

Egy ismeretlen költőgéniusz zseniális versben búgja el a leállított libegő bánatát