szerző:
Ballai Vince
Tetszett a cikk?

Németországban sem jut minden orvosnak maszk, és volt olyan kórház, ahol hirtelen megcsappantak a készletek. Bár magukhoz képest kissé kaotikusan, de azért elég alaposan felkészültek, és az sem okozott pánikot, hogy úgy láttak el egy rosszul lett beteget, hogy nem tudták róla: már az új vírussal fertőzött. A németországi koronavírus-fronton a helyzet.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Profi előkészületek történtek, külön intenzív és külön fekvőbeteg-részleget is kialakítottak a kórházban, kimondottan az új típusú koronavírus-járványban megbetegedők kezelésére - mondta a hvg.hu-nak egy Németországban dolgozó magyar orvos, aki kérte, hogy csak neve kezdőbetűit írjuk le. B.T. szerint kórházukban 50 lélegeztetőgép van, amiből 22-t most kizárólag az új koronavírus által megfertőzött súlyos betegek számára tartanak fenn, de szükség esetén a többit is bevethetik. Ez a szám Németországban átlagosnak tekinthető - tette hozzá.

Németországban ezen a héten már lassuló ütemben terjed a járvány, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának növekedési üteme alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint hétfőről keddre 7,1 százalékkal nőtt a betegek száma, míg előző nap még több mint 8 százalékos, a múlt héten pedig 10 százalék feletti emelkedést rögzítettek.

Egy a kijelölt öt kórház közül

B.T.  kórháza a Németország középső részén fekvő Thüringia szövetségi államban található, és az egyike annak az ötnek, amit kimondottan a Covid-19-ben szenvedő paciensek fogadására jelölt ki a helyi egészségügyi kormányzat. A 600 ágyas intézménynek a környéken élő körülbelül 100 ezer ember ellátása a feladata.

Telefonos beszélgetésünk idején a súlyos koronavírusos betegeknek fenntartott 22 intenzív ágyból egy volt foglalt: egy 67 éves férfit ápoltak, aki más súlyos betegségekben is szenvedett, és az orvos szerint nem volt jó állapotban. A kórházban eddigre összesen öt fertőzött fordult meg, egy középkorú pár és egy fiatalabb beteg, akik azóta otthonukban gyógyulnak, csak ambulánsan kezelik őket. Az ötödik egy 57 éves férfi volt, aki elhunyt, de neki is voltak más, súlyos alapbetegségei - mondta.

Az orvos szerint az emberek körében nem érezni pánikot, de az is igaz, hogy Thüringiában nem olyan kiterjedt a fertőzés, mint más szövetségi államokban, például Bajorországban vagy Észak-Rajna-Vesztfáliában. A Robert Koch országos járványügyi intézet adatai szerint a legsúlyosabban érintett szövetségi állam Bajorország, ahol kedden 14 810 fertőzöttről tudtak. Thüringiában valóban enyhébb a helyzet, itt 784 embert diagnosztizáltak Covid-19-cel.

Porosz mércével kaotikus

B.T. az előkészületek során érzett némi összevisszaságot a vezetés részéről, de azt is csak “poroszos mércével mérve”. “A többi országhoz képest valószínűleg jelentős a lépéselőnyünk, és a kollégák sem aggódnak túlzottan” - mondta. Védőfelszereléssel is el vannak látva, „Bár a főhigiénikus kissé meglepődött, amikor szembesült vele, hogy milyen gyorsan fogynak a készletek.” Hiány azonban nincs, és utánrendelni tudtak, de azért szigorítottak a leltáron - mondta.

Az sem okozott pánikot, amikor a már említett 57 éves férfi összeesett egy áruházban, bevitték a mentők, és csak halála után derült ki, hogy fertőzött volt. Az őt ellátó személyzet most karanténban van. Az orvos szerint a járvány nagy kitörésére a következő két hétben lehet számítani náluk, de reménykedik benne, hogy nem fog kitörni.

A háziorvosoknak ott sem mindig jut maszk

Sajnos nem vagyunk jól ellátva arcvédő maszkokkal - írta e-mailes megkeresésünkre egy berlini háziorvos, Andreas, aki szerint egyszerűen nem lehet kapni az üzletekben. Az ő praxisában egyelőre nem fordult elő Covid-19 megbetegedés, de minden betegét arra biztatja, hogy erősítsék az immunrendszerüket vitaminokkal és helyes táplálkozással. A járványról szerinte még korai lenne bármilyen következtetést levonni. Sok idős elhunyt szenved más krónikus betegségben is, így nem tudni biztosan, mi okozta a halálukat. Fontos megóvni az időseket, de a gazdaság leállítását túlzásnak érzi, mert azt az egészségügyi rendszer is megsínyli majd, és rosszabb hatékonysággal tud majd gyógyítani - írta.

A német gazdaság kilátásairól a napokban tettek közzé egy meglehetősen borúlátó előrejelzést.

Andreas doktor nagyon átlátható kommunikációt vár a német kormánytól és az egészségügyi hatóságoktól a súlyos betegek és a betegségben elhunytak számát és életkorát tekintve. Ez szerinte kulcsfontosságú, hogy kiderüljön, a vírusos fertőzés tényleg csak az eleve mellékbetegségekben is szenvedőket fenyegeti, vagy az egészségesebbekre is veszélyes lehet.

"A német sajtó állításaival szemben nem rendelkezünk megfelelő védőruhákkal és felszereltséggel" - ezt már Johannes írta, aki Alsó-Szászországban praktizál, szintén háziorvosként. Ő sem tud egyelőre megbetegedésekről a paciensei körében, de nem is keresik fel túl sokan. Alsó-Szászország 4000 igazolt új koronavírusos beteggel a negyedik legfertőzöttebb német tartomány.

„A szokásos betegszám egyharmada fordul meg most nálunk - írta -, úgyhogy mindenkire jut elég idő, de a járvány miatt megnövekedett a papírmunka.” A német kormány által bevezetett intézkedéseket és a tájékoztatást jónak tartja, de azért aggódik.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Patthelyzetben a Bónusz Brigád partnerei: várnak a pénzre, de szolgáltatniuk kell

Patthelyzetben a Bónusz Brigád partnerei: várnak a pénzre, de szolgáltatniuk kell

Fischer Ádám: Magyarország nem ezeréves, hanem mindössze száz

Fischer Ádám: Magyarország nem ezeréves, hanem mindössze száz

Érdekes vége lett a kísérletnek, amit Trump kirohanása miatt indított egy internetező

Érdekes vége lett a kísérletnek, amit Trump kirohanása miatt indított egy internetező