szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A maláriára kitalált hidroxiklorokinról semmi nem bizonyítja az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint, hogy hatásos lenne a koronavírus ellen. Trump azonban így is beszedi.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságíróknak a Fehér Házban arról számolt be, hogy rendszeresen végeznek rajta vírustesztet, ezek eddig mind negatívak voltak, de másfél hete hidroxiklorokint szed. Ezt malária és az egyes súlyos autoimmun betegségek, mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz kezelésére használják. Trump emellett cinktablettát is bevesz, hogy ha mégis megfertőződne a koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen megbirkóznia.

Trumpnak nem az orvosa ajánlotta a hidroxiklorokint, hanem kifejezetten ő kérte azt a Fehér Ház orvosától. Arra a kérdésre, hogy miért szedi a hidroxiklorokint, ha nem beteg, azt válaszolta, "mert jó dolgokat hallottam róla". Amikor az újságírók a gyógyszer mellékhatásairól faggatták, Trump azt felelte, "csak annyit mondhatok most, hogy teljesen rendben vagyok".

Az elnök többször népszerűsítette a hidroxiklorokint a koronavírus kiváltotta Covid-19 betegség kezelésére, és a járvány kezdetén egyeztetett a hidroxiklorokint gyártó India kormányfőjével, Narendra Modival is annak érdekében, hogy ne nehezítse meg a szer Amerikába irányuló exportját.

Az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) azonban arra figyelmeztet, hogy a szert e célra egyelőre csak kísérleti úton tanácsos alkalmazni, mert a gyógyszernek súlyos mellékhatásai lehetnek. Ennek ellenére amerikai sajtóhírek szerint több kórházban is hidroxiklorokinnal kezelnek Covid-19-es betegeket. A The New York Times című lap hétvégi képes melléklete többoldalas helyszíni riportot szentelt Didier Raoult francia orvosnak, aki saját elmondása szerint eredményeket ért el a Covid-19-es betegek hidroxiklorokinos kezelésével, és akivel erről Emmanuel Macron francia államfő is konzultált. A CNN egyik munkatársának koronavírusos feleségét is ezzel kezelik, miközben a munkatárs élesen szokta bírálni Trump hidroxiklorokint népszerűsítő javaslatait.

A szerrel francia kutatók is kísérleteznek, ők azonban az azitromicin nevű antibiotikum-hatóanyaggal együtt alkalmazták. Úgy pedig sikerült jó eredményeket elérniük. Kínai tudósok ennek ellenére úgy találták, hogy a hidroxiklorokin a koronavírusos betegek gyógyítására nem igazán jó, önmagában legalábbis nem.

Egyébként ugyanennek a szernek tiltotta meg az országból való kivitelét korábban a magyar kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!