szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csecsen elnök egy hónapja arról nyilatkozott, hogy le kellene lőni azokat a koronavírusos betegeket, akik megsértik a karantént. Hétfőn a "provokátor" orvosok ellen szólalt fel, szerdán már orosz kórházba kellett szállítani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Koronavírus-fertőzés gyanújával került kórházba Ramzan Kadirov csecsen elnök, akit Moszkvában kezelnek – írja a Moscow Times. Korábban Csecsenföldön ápolták, majd orvosai javaslatára szerdán szállították Oroszországba, miután állapota gyors romlásnak indult.

Kadirov márciusban arról nyilatkozott, hogy szerinte le kellene lőni azokat a koronavírus-fertőzötteket, akik megsértik a karantént –  olvasható a Business Insider cikkében. A lap emlékeztet, az elnöktől nem idegenek az ilyen és ehhez hasonló kijelentések. A melegjogi aktivistákat például az AIDS terjesztésével vádolta meg 2019-ben, amit akkor legalább egy ember életét követelő hatósági erőszakhullám követett. Kritikusait tavaly nyelvkitépéssel és ujjtöréssel is fenyegette Kadirov, de az internetes "rágalmazásért" is halál jár szerinte.

Kadirov hétfőn sürgette azoknak a "provokátor" orvosoknak az elbocsátását, akik a védőfelszerelés hiányára panaszkodtak nyilvánosan.

Az orvosok múlt csütörtökön Gudermeszben emelték fel szavukat a körülmények miatt az MTI szerint. Kadirov rémhírterjesztésnek minősítette a történteket, és hangsúlyozta, hogy Csecsenföld minden eszközből megfelelő mennyiséggel rendelkezik, sőt kész más régióknak is segítséget nyújtani. A gudermeszi kórház főorvosát azóta lecserélték, több orvos és nővér pedig a Groznij tévécsatornán bocsánatot kért a hamis hírek terjesztéséért.

Az Oroszországhoz tartozó, 1,4 milliós lakosságú Csecsen Köztársaság területén hivatalosan 1026 koronavírusos megbetegedés történt, míg a teljes Oroszországban 317 ezer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!