szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézkedés még januárban történt, a járőrrel szemben most emeltek vádat.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Csütörtökön vádat emeltek egy miami rendőr ellen, mert egy intézkedés során rátérdelt egy fekete nő nyakára – írja a Reuters. Az eset január 14-én történt. A 30 éves rendőrt, Jordi Martelt kötelességszegéssel is vádolják, mivel az esetről később hamis jelentést adott le.

Az eseményről egy járókelő készített videót, amelyen az látható, hogy Martel kirángatta a kocsijából a 33 éves Safiya Satchellt, majd az út melletti fűre lökte. A rendőr kétszer a sokkolót is használta a nővel szemben, miközben egy másik egyenruhás lefogta a karját, nehogy ki tudjon szabadulni.

Martelt és egy másik egyenruhást Jaiver Castanót a múlt héten bocsátották el a miami rendőrségtől, a szervezet azonban nem közölte, hogy miért.

Június elején is előkerült egy felvétel, amelyet még májusban rögzítettek szintén Floridában, ezen a rendőrök egy afroamerikai férfi, Patrick Carroll nyakán térdelnek intézkedés közben.

George Floyd hasonló körülmények között, brutális rendőri intézkedés következtében halt meg május 25-én, Minneapolisban. Halála után előbb Amerika-, majd világszerte tüntetések kezdődtek, és megerősödött a feketéknek egyenjogúságot követelő Black Lives Matter mozgalom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Amerika most döbben rá, mit is jelentett Colin Kaepernick térdelése

Azok után, hogy egy fehér minneapolisi rendőr hosszú perceken át térdelt George Floyd nyakán, aki aztán bele is halt ebbe, Colin Kaepernick négy évvel ezelőtti tiltakozása nemcsak indokoltnak, hanem prófétainak is tűnik. A gesztus ma is ugyanolyan komplex, mint amikor az amerikaifutballista elkezdte a személyes harcát a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, de egyre többén kezdik megérteni, hogy mit is akart üzenni.