szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Július 1-jén lépett életbe a városállam autonómiáját csorbító törvény, ami alapján őrizetbe vették a férfit.

Letartóztatták az első embert Hongkongban az újonnan bevezetett nemzetbiztonsági törvény alapján, amelyet sokan amiatt bírálnak, hogy tovább gyengítheti a különleges státusú város autonómiáját. A hongkongi rendőrség a Twitteren közölte, hogy letartóztattak egy férfit Hongkong függetlenséget hirdető zászló lengetése miatt, mert ezzel megszegte az új nemzetbiztonsági törvény előírásait.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap pedig internetes oldalán arról számolt be, hogy a hongkongi rendőrök lila transzparenssel hívták fel a város egyik bevásárlóközpontja előtt gyülekező tüntetőket, hogy a nemzetbiztonsági törvény értelmében a szakadár vagy felforgató célzatú zászlók és feliratok feltartása, illetve ilyen tartalmú jelszavak skandálása jogsértésnek minősül, az ilyen tevékenységben résztvevőket őrizetbe vehetik, és eljárást indíthatnak ellenük.

A kora délutánra összegyűlt néhány száz ember között azonban így is akadtak, akik a tavaly júniusban kezdődött kormányellenes tüntetéshullám jelszavait kiabálták, illetve a Kínai Kommunista Pártot gyalázó posztereket tartottak fel. A BBC azt írja, hogy a rendőrség többnyire figyelmeztette a tüntetőket, hogy ne használjanak Kína-gyalázó szlogeneket, de több esetben paprikasprével is oszlatták a tömeget. A rendőrség vízágyút is bevetett a tömeg feloszlatására. Nem sokkal később közölték, hogy őrizetbe vettek 30 embert a gyülekezési törvény megsértése, intézkedés akadályozása, fegyverbirtoklás és az új törvény megsértése miatt.

Carrie Lam hongkongi kormányzó egy szerdai sajtótájékoztatón éppen a saját nemzetbiztonsági törvény felállításának sikertelenségét jelölte meg a hongkongi kormányzat egyik legfőbb kudarcaként, egy sor más elhibázott lépés mellett, amely végül a tavalyi tüntetéshullámot hívhatta elő. A kormányzó szerint a kialakult válsághelyzet helyi szélsőségesek felemelkedéséhez vezetett.

Tajvan eközben, csupán egy nappal a nemzetbiztonsági törvény elfogadása után hivatalt állított fel, amelynek feladata, hogy humanitárius segítséget nyújtson hongkongiak számára. A Taiwan News tajvani híroldal cikke szerint az iroda szolgáltatásokkal segíti mindazokat a hongkongiakat, akik Tajvanon kívánnak tanulni, üzleti tevékenységet folytatni, befektetni, vagy menedéket kérni. Caj Jing-ven tajvani elnök még kedden úgy vélekedett: a nemzetbiztonsági törvény elfogadása bizonyítja, hogy "az egy ország, két rendszer", amelynek mentén Peking Tajvannal való viszonyát is kívánja igazgatni, nem működhet.

A Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága szavazta meg. A demokráciapárti aktivisták és több külföldi kormány is jelezte, hogy a törvény gyakorlatilag felszámolná a terület autonómiáját. Az amerikai kormány bejelentette, hogy a jogszabály miatt visszavonja a Hongkong számára biztosított különleges gazdasági és kereskedelmi előnyöket.

Hongkongban 2003 óta minden évben felvonulást rendeznek július 1-jén, annak évfordulóján, hogy a város 1997-ben visszatért Kínához a brit gyarmati uralom alól. Az idén a felvonulásra a rendőrség a koronavírus-járványra hivatkozva nem adott engedélyt. A felvonulást 17 évvel ezelőtt éppen az hívta életre, hogy a város saját alkotmányaként funkcionáló alaptörvény 23. bekezdése előírja Hongkong számára a saját nemzetbiztonsági törvény felállítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Vállalkozás

Hiába a tüntetések, Hongkong az új New York a kínai cégek számára

Ahogy romlanak az Egyesült Államok és Kína kapcsolatai ,úgy fedezik fel egyre inkább az ázsiai ország óriásvállalatai a hongkongi tőzsdét. Júniusban két ilyen cég is részvényeket bocsát ki Hongkongban annak ellenére, hogy a Nasdaq-on az Egyesült Államokban már régebben be voltak jegyezve.