szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem oktatási intézményekben, sem könyvtárakban nem lehetnek az új nemzetbiztonsági törvény szellemiségével ellentétes könyvek.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

A hongkongi kormányzat elrendelte hétfőn azoknak a könyveknek az eltávolítását az iskolákból, amelyeknek a tartalma ellentétes lehet a múlt héten hatályba lépett, Pekingben elfogadott nemzetbiztonsági törvénnyel. Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldiekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. A hétfői rendelkezés értelmében e négy kategória mentén

az iskolaigazgatóknak és a tanároknak felül kell vizsgálniuk a tankönyveket és az egyéb oktatási anyagokat.

A múlt héten a kormányzat hasonló rendelkezést fogadott el a könyvtári könyvekkel kapcsolatban is. A tiltólistára tett szerzők közt van Joshua Wong hongkongi emberi jogi aktivista és Tanya Csan, a hongkongi Polgári Párt egyik képviselője is.

Csan a South China Morning Post lapnak arról nyilatkozott, hogy jogászként nem érti, miért vizsgálják egy 2014-ben kiadott könyvét az új törvény alapján, ha a kormány ígérete szerint annak nem lesz visszamenőleges hatálya. Wong pedig Twitteren állapította meg, hogy ez a gyakorlat már csak egy lépésnyire van a tényleges cenzúrától.

A kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága június 30-án szavazta meg a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amely július 1-én lépett hatályba. Ennek értelmében Peking egy nemzetbiztonsági irodát is létrehoz Hongkongban azzal a feladattal, hogy felügyelje a hongkongi kormányzat nemzetbiztonsággal kapcsolatos munkáját, és útmutatást nyújtson számára ezen a téren. De az iroda emellett joghatóságot gyakorol majd egyes, "bonyolultnak" tekintett esetek felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kína az első nap megmutatta, mit jelent a hongkongi biztonsági törvény

Kína szándékosan és látványosan felrúgta az 1997-ben Nagy-Britanniától visszakapott Hongkong státusát megállapító szerződést: a július elsején életbe lépett biztonsági törvény ugyanis durván korlátozza a szabadságjogokat és ezzel megsérti az "egy állam, két rendszer" elvet. A Pekinget kiszolgáló hongkongi rendőrség már az első nap őrizetbe vette azokat, akik szerinte megsértették a törvényt.

Oroszország állítja, egy karnyújtásnyira vannak a koronavírus elleni védőoltástól

Oroszország állítja, egy karnyújtásnyira vannak a koronavírus elleni védőoltástól

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét