szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elnézést kért az Európai Bizottság, szóvivőjük szerint magánemberként szerepelt elnökük a HDZV kampányfilmjében.

Az Európai Bizottság magatartási kódexe előírja a tisztviselők számára, hogy tartózkodniuk kell minden olyan politikai párt nevében tett nyilvános nyilatkozattól, amelynek tagjai, kivéve, ha indulni akarnak a választáson. Az Európai Bizottság elnöke ezt megsértette:

Ursula von der Leyen a vasárnapi horvátországi választások alkalmával, más jobboldali politikusokkal együtt, videóüzenetben támogatta a konzervatív Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), a későbbi győztes pártot.

Von der Leyen – Németország volt honvédelmi minisztere, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja – a felvételen az EU zászlajával a háttérben beszélt, és neve alatt az Európai Bizottság elnöke titulus jelent meg.

Az Európai Bizottság elnézést kért a videóért. Eric Mamer, a bizottság szóvivője az elnököt érő kritikák után közleményében hangsúlyozta, hogy Von der Leyen nem hivatalos, hanem személyes minőségében beszélt a videofelvételen, és sajnálatát fejezte ki azért, hogy "ez nem vált egyértelművé a közzétett változatban".

A videóban von der Leyenen kívül szerepelt Dubravka Suica, az EB alelnöke, Annagret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is, akit nemrég álmában fényképeztek le, egy köteg pénzzel és egy pisztollyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benkő: Ingyen írt páncélos indulót a Kárpátia, mert ennyire hazafias

Benkő: Ingyen írt páncélos indulót a Kárpátia, mert ennyire hazafias

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Itt a raktárkoncertes zenekarok listája

Itt a raktárkoncertes zenekarok listája