szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régóta meglévő etnikai feszültségek erősödtek fel, miután az oromo népcsoport egy hangadóját meggyilkolták.

A korábban közöltnél jóval többen haltak meg Etiópiában a múlt heti tüntetéseken, legalább 239-en vesztették életüket – közölte szerdán az etióp Walta Info hírcsatorna. Vasárnap még 166 halottról adott hírt a helyi rendőrség.

A tüntetéseket egy népszerű énekes, Hahalu Hundessza meggyilkolása miatti felháborodás tüzelte. Az oromo népcsoporthoz tartozó zenészt Addisz-Abeba külvárosában lőtték agyon a múlt hétfőn. Haláláért rengetegen a biztonsági erőket hibáztatják, és politikai indíttatást gyanítanak a háttérben. A hatóságok szerint merénylet történt.

Hundessza népszerűségét részben annak köszönhette, hogy rendszeresen felszólalt a népcsoportját érő diszkrimináció ellen. Dalai is gyakran a szabadságról és egyenlőségről szóltak, és – mint arról az Africanews is beszámol – jelentős szerepük volt abban a 2018-as oromo felkelésben, ami Etiópia jelenlegi, Nobel-békedíjas miniszterelnökét, Abij Ahmed Alit is hatalomba segítette.

A tüntetésen meghaltak közül 11 volt katona vagy rendőr. Az erőszakba torkollt demonstrációkon a rendőrség 3500 embert őrizetbe vett.

Még mindig feszült a helyzet a fővárosban és az oromók lakta vidéken, de nincsenek zavargások. A kormány kilenc napja felfüggesztette az internetszolgáltatást, hogy így vegye elejét tüntetéseknek, illetve nehezítse megszervezésüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Ahmed Abiy: Etiópia első oromo és muszlim kormányfője

Történelmi esélynek tartják Afrika második legnépesebb országa, a 105 milliós Etiópia számára, hogy Ahmed Abiy Ali ülhetett a miniszterelnöki székbe. A kontinens legfiatalabb, 41 éves kormányfőjétől azt várják, hogy kibékíti a kelet-afrikai ország etnikai ellentéteit, mert azok akár Jugoszlávia-típusú széteséshez is vezethetnek. A HVG 2018 áprilisában készült portréja az akkor kormányfővé lett, most Nobel-békedíjat kapó etióp politikusról.

Egy 1966-os Ferrari lett a legdrágább, online aukción eladott autó

Egy 1966-os Ferrari lett a legdrágább, online aukción eladott autó

Átment két népszavazási kérdés a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról

Átment két népszavazási kérdés a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról

Michelle Obama tabukat döntöget

Michelle Obama tabukat döntöget