szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A légvédelmi egység műszereinek rossz beállítása és a kommunikáció hiánya miatt lőtték le januárban Teherán közelében az UIA ukrán légitársaság Kijevbe tartó gépét – közölték az iráni hatóságok.

A jelentés szerint a végzetes rakétákat kilövő üteg nem sokkal az incidens előtt költözött új helyre és a katonák nem állították még be a műszereiket. Ezért fordulhatott elő, hogy a radarok ellenséges manőverező robotgépként azonosították az utasszállítót. A közlemény szerint nem működtek a kommunikációs csatornák sem a parancsnokság és az üteg között, így a katonák végül hivatalos engedély nélkül nyitottak tüzet.

Az UIA gépét – amelyen 176 ember tartózkodott – nem sokkal az után érte találat, hogy Irán rakétákat lőtt ki több, Irakban lévő amerikai támaszpontra. Teheránban attól tartottak, hogy az USA esetleg a főváros elleni légicsapással válaszol az akcióra.

A BBC emlékeztetett arra, míg a gép lelövését követő napokban Irán tagadta, hogy köze lett volna a repülő megsemmisüléséhez, most Hasszan Ruháni államfő megbocsáthatatlan hibának nevezte a katonák cselekedetét. Teheráni közlések szerint hat embert már őrizetbe vettek az incidens miatt. Irán csak az után ismerte el felelősségét, hogy a nyugati titkosszolgálatok műholdfelvételekkel igazolták, hogy az ukrán gépet rakéták semmisítették meg, s azokat a teheráni repülőtér közvetlen közeléből lőtték ki.

Irán egyébként többszöri ígérete ellenére a mai napig nem adta át az ukrán gép feketedobozait a vizsgálattal megbízott francia illetékeseknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cicaharcnak tartja Fekete-Győr és Gyurcsány üzengetését Jakab Péter

Cicaharcnak tartja Fekete-Győr és Gyurcsány üzengetését Jakab Péter

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése