szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap bizonytalannak érzi az újságírói helyzetét.

Januártól a dél-koreai Szöulból folytatja munkáját a The New York Times (NYT) eddig Hongkongban működő szerkesztősége. Az Euronews szerint az amerikai lap félti a sajtószabadságot, valamint a július 1-jén életbe lépett kínai nemzetbiztonsági törvény miatt bizonytalannak érzi újságírói hongkongi helyzetét.

Az új nemzetbiztonsági törvénnyel szemben több külföldi kormányzat is kifejezte ellenérzéseit, hiszen jogvédők szerint a törvényre hivatkozva betilthatóak lesznek akár tüntetések is, illetve letartóztathatóak, és Kínának kiadhatóak lesznek azok az emberek is, akiket a hatalom felforgatóként jelöl meg. Így a külföldi, vagy a hatalommal szemben kritikus hangként megjelenő újságírók is.

Peking megüzente: Hongkong az övé, és nem érdekli mások véleménye

Szóban és tettben is megerősítette Peking, hogy a magáénak tekinti Hongkongot, amelynek sorsába kívülről nem tűr beleszólást, a belső ellenzéket pedig a vártnál is drasztikusabb nemzetbiztonsági törvénnyel kényszeríti megadásra.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közti médiacsatározás nem most kezdődött, a The New York Times távozása Hongkongból pedig csak egy tünete a két ország közötti feszültségnek. Kína márciusban visszavonta a The Wall Street Journal, a The New York Times, valamint a The Washington Post néhány munkatársának újságírói engedélyét, egyúttal eltiltotta őket mind a hongkongi, mind a makaói munkavégzéstől. Erre válaszul az amerikai belbiztonság 90 napban maximálta a kínai újságírók vízumait, ez alól pedig csak a hongkongi és makaói lapok munkatársai képeztek kivételt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
275 millió forintra bírságolt az MNB egy U. Attila nevű férfit

275 millió forintra bírságolt az MNB egy U. Attila nevű férfit

Hat nap után kért elnézést Bérczesi Róbert a félbeszakadt koncertjéért

Hat nap után kért elnézést Bérczesi Róbert a félbeszakadt koncertjéért

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?