szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több száz ember gyűlt össze Minszk belvárosában, miután a hivatalos exit poll szerint Alekszandr Lukasenko nyerte meg nagy fölénnyel a vasárnapi elnökválasztást. A rendőrök megkezdték a letartóztatásokat, az ellenzék jelöltje nem hiszi el a hivatalos adatokat. Megjöttek az első videók is a tüntetésekről, a demonstrációk más városokra is átterjedtek.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

A hivatalos exit poll szerint Lukasenko a voksok 79,7 százalékát kapta, és így már az első fordulóban végleges győzelmet aratott. Az ellenzék közös jelöltjére, Szvetlana Cihanouszkajára állítólag csak a résztvevők 7 százaléka szavazott. Megszólalt a központi választási iroda vezetője, Ligyija Jermosina is, aki szerint az eddig összeszámolt voksok 82 százaléka jutott Lukansekónak. A hivatalnok felszólította a többi indulót, hogy ismerjék el vereségüket és gratuláljanak a győztesnek.

Szvetlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. "Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van" - jelentette ki a politikus.

Helyszíni  jelentések szerint Minszk belvárosában leállították a járműforgalmat, miután az ellenzékiek gyülekezni kezdtek és elfoglalták az úttest egy részét. A főtérre mintegy 15 rendőrségi teherautó érkezett, az egyik közeli sugárúton pedig összetűzés kezdődött a rohamrendőrök és az ellenzékiek között.  A rendőrségi jelenlét ellenére a tiltakozók száma növekszik. A rendőrök hangránátokkal és könnygázzal próbálják meg szétoszlatni a tömeget.Orosz források szerint más városokban is tüntetések kezdődtek, egyebek mellett Bresztben és Vityebszkben is utcára vonult az ellenzék. A rendőrök ott is megkezdték a letartóztatásokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megbírságolta egy férfi egy építkezés munkásait, majd kiderült, hogy hamisította a NAV-igazolványát

Megbírságolta egy férfi egy építkezés munkásait, majd kiderült, hogy hamisította a NAV-igazolványát

Korán szőtt összeesküvés-elméletet Kovács Zoltán, megjött a Twitter válasza

Korán szőtt összeesküvés-elméletet Kovács Zoltán, megjött a Twitter válasza

„Igaz szerelem” – csángó népdalfeldolgozásra forgatott klipet a Subtones

„Igaz szerelem” – csángó népdalfeldolgozásra forgatott klipet a Subtones