szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hárman rosszul lettek, amikor maszkos támadók sárga, büdös folyadékkal teli üveget dobtak az orosz ellenzéki politikus helyi szövetségeseinek irodájába kedden. A helyiséget ki kellett üríteni, a rosszul lett aktivistákat kórházba vitték.

Ismeretlen bűzös folyadékot dobtak be kedden egy novoszibirszki helyiségbe, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus helyi szövetségesei dolgoztak éppen. Három ember rosszul lett, őket kórházba szállították - jelentette a weboldalán a CNN.

A két kapucnis pulóveres, maszkot viselő támadó berontott az ellenzéki Novoszibirszk Koalíció 2020 irodájába, és miközben az egyik tartotta az ajtót, a másik káromkodásokat kiabálva egy sárga folyadékkal teli palackot dobott be a helyiségbe, amit azonnal szúrós vegyszerszag öntött el - közölte Olga Guszeva, Navalnij helyi csapatának programmenedzsere. A történteket biztonsági kamerák is rögzítették.

A támadás időpontjában ötvenen voltak az irodában, akik egy választási megfigyelői tanfolyamon vettek részt. Guszeva szerint az elviselhetetlen szag miatt mindenkinek el kellett hagynia az épületet. Az emberek köhögni kezdtek, három önkéntest pedig kórházba is kellett szállítani, mert rosszul lettek: szédültek és rángatóztak, illetve nehezen lélegeztek.

Navalnij néhány nappal azelőtt járt a szibériai városban, hogy augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat a délnyugat-szibériai Tomszk városában. Novoszibirszkben szintén regionális választásokat tartanak.

A hozzátartozói kérésére Berlinbe szállított Alekszej Navalnij szervezetében az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájának nyomait találták meg. A német kormány ezt követően közölte, hogy Navalnijt meg mérgezték.

Az ellenzéki politikus ügyében a G7-es országcsoport külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki kedden, amiben a támagás körülményeinek mielőbbi kivizsgálására és az elkövetők felelősségre vonására szólították fel Oroszországot.

Az orosz hatóságok ugyanakkor azt állítják, hogy nem kaptak hivatalos tájékoztatást, és a méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

Franciaország közben elhalaszt egy oroszországi magas rangú diplomáciai látogatást a mérgezéses ügy miatt: Jean-Yves Le Drian francia külügy- és Florence Parly francia védelmi miniszter az eredeti tervekkel ellentétben nem utazik a jövő héten Moszkvába, ahol egy francia-orosz biztonsági együttműködési tanácskozáson vettek volna részt. Ezt inkább egy későbbi időpontra halasztják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Már nincs kómában Navalnij

Az orosz ellenzéki orvosai szerint arról még túl korai beszélni, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a mérgezésnek.

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Napsütés helyett szélre és záporesőre készüljön a hétvégén

Napsütés helyett szélre és záporesőre készüljön a hétvégén

Gulácsiék döntetleneztek

Gulácsiék döntetleneztek